Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) trešdien pēc atkārtotas pārbaudes maksātnespējīgajam SIA "Daugavpils gaļas kombināts R" atļāvis atsākt gaļas produktu, kuriem tiek veikta termiskā apstrāde virs +72°C, ražošanu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Tas nozīmē, ka uzņēmums varēs atsākt vārīto un karsti kūpināto desu ražošanu.

Par to, vai atļaut Daugavpils gaļas kombinātam turpināt ražot gaļas produktus, kam netiek veikta termiskā apstrāde, PVD lems pēc tam, kad tiks saņemti trešdien noņemto virsmu nomazgājumu paraugu laboratorisko izmeklējumu uz listērijām (L.Monocytogenes) rezultāti.

Listērijas izraisa listeriozi, kas ir atipiska pārtikas infekcija, kuras klīniskās izpausmes parasti nav saistītas ar kuņģa un zarnu traktu, bet gan ar centrālās nervu sistēmas un citu sistēmu bojājumiem (meningīts, aborti).

"Lai pārliecinātos, vai uzņēmums ir novērsis pagājušās nedēļas beigās plānveida pārbaudē konstatētās neatbilstības, kā arī pieņemtu tālākus lēmumus attiecībā uz uzņēmuma darbību, PVD trešdien Daugavpils gaļas kombinātā veica atkārtotu pārbaudi. Tās laikā PVD pārliecinājās, ka uzņēmums ir novērsis neatbilstības, kuru dēļ tika apturēta ražošana, un veicis ražošanas telpu un iekārtu dezinfekciju," stāstīja Meistere.

Cūku aknas un liellopu taukus, kuros tika konstatētas listērijas (Listeria Monocytogenes), uzņēmums nosūtīs iznīcināšanai.

Kā ziņots, uzņēmuma vadība stāstīja, ka lēmumu par ražošanas apturēšanu Daugavpils gaļas kombinātā PVD darbinieki pieņēmuši sakarā ar neplānotās pārbaudes laikā uzņēmumā konstatētiem nebūtiskiem pārkāpumiem.

Pārbaudītāji bijuši nemierā ar pārāk lielo konservantu daudzumu dažos uzņēmumā ražojamās produkcijas veidos un nepilnībām paškontroles sistēmas reglamentā, kā arī atraduši kādu baktēriju vienā no Spānijā iepērkamajām izejvielām. Minētā baktērija ejot bojā termiskās apstrādes rezultātā pie 40 grādu temperatūras un nekādā veidā neietekmējot gatavās produkcijas kvalitāti. Nedz ražotnē, nedz gatavajā produkcijā nekas slikts pārbaudes laikā nav atklāts.

Saistībā ar notikušo norādītajos gatavās produkcijas veidos uzņēmums ir samazinājis konservantu daudzumu, drukā jaunas iepakojuma etiķetes, kā arī ir ieviesis nepieciešamās izmaiņas paškontroles sistēmas reglamentā. Visādam gadījumam uzņēmumā veikta arī papildus dezinfekcija.

Patlaban Daugavpils gaļas kombinātā vadība ir informējusi PVD darbiniekus par to, ka uzņēmumā konstatētie trūkumi ir novērsti, un cer, ka jau tuvākajās dienās tiks saņemta ražošanas atjaunošanai nepieciešamā atļauja.

Daugavpils gaļas kombināta administrācijā ar gandarījumu norādīja, ka no pircējiem līdz šim par uzņēmuma produkcijas kvalitāti nav saņemta neviena sūdzība.

Patlaban Daugavpils gaļas kombinātā strādā nedaudz vairāk par 60 darbiniekiem. Tā īpašnieks ir saldētās pārtikas un pusfabrikātu ražotājs Igaunijas uzņēmums "Uvic".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!