Foto: DELFI

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) līdz šim ir konstatējis četras piesārņotas putnu gaļas partijas, kas ražotas Polijas uzņēmumā "Cedrob S.A.", un aicina Latvijas pārtikas produktu ražotājus un izplatītājus izvērtēt savu sadarbību ar šo Polijas uzņēmumu, liecina informācija PVD mājaslapā.

PVD norāda, ka piesārņoto partiju numuri ir L07102019, 277/1/338/18, 280/3/326/19 un 281/1/417/19. "Uzņēmumiem, kuri var identificēt savos sasaldēto produktu krājumos piesārņoto produktu partijas, jāsazinās ar piegādātāju, lai vienotos par veidu, kā šī prece tiek atdota atpakaļ izplatītājam," norāda dienestā.

Vienlaikus Latvijas pārtikas produktu ražotāji un izplatītāji aicināti izvērtēt savu sadarbību ar šo Polijas uzņēmumu, jo patlaban nav pārliecības, ka uzņēmuma piegādātā putnu gaļa ir droša patērētājiem.

PVD arī atgādina par dažādiem pārtikas piesārņotājiem, tostarp salmonellām, kas ar neapbruņotu aci nav saskatāmi un kurus var konstatēt, tikai veicot laboratorisko izmeklēšanu, tāpēc, gatavojot, vienmēr ir jāpatur prātā piesārņojuma risks.

Tāpat dienests aicina ievērot dažus vienkāršus padomus, lai pasargātu sevi no pārtikas izraisītām saslimšanām, tostarp mazgāt rokas pēc tualetes apmeklējuma, pirms ēst gatavošanas un pēc darbībām ar jēlproduktiem. Tāpat PVD atgādina, ka, uzglabājot pārtikas produktus, jēlprodukti ir jānošķir no citiem pārtikas produktiem.

Tāpat, gatavojot maltītes, jāievēro tas pats princips – jēlprodukti, tostarp gaļa, zivis un olas, nedrīkst nonākt saskarsmē ar citiem pārtikas produktiem, tāpēc to apstrādei jāizmanto atsevišķi virtuves piederumi - dēlīši, trauki, naži, bet galda virsma pēc jēlproduktu apstrādes, ir rūpīgi jānotīra. Savukārt dzīvnieku izcelsmes jēlprodukti (gaļa, zivis, olas) ir pareizi termiski jāapstrādā - kārtīgi jānovāra, vai jāizcep.

Jau vēstīts, ka PVD konstatējis salmonellas Polijas izcelsmes putnu gaļā. PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere informēja, ka "Salmonella enteritidis" baktērija konstatēta SIA "Gaļsaimnieks" ņemtajos Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugos, kā arī SIA "EVBL" ņemtā Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugā.

PVD informēja, ka ārpuskārtas pārbaude kompānijā "Gaļsaimnieks" notika pēc tam, kad tika konstatēts, ka tas piegādā putnu gaļu SIA "Baltic Restaurants Latvia", kas savukārt nodrošināja ēdināšanas pakalpojumus gan Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm laikā, kad tur tika konstatēti saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, gan arī tirdzniecības centra "Stockmann" darbiniekiem.

Savukārt kompānija "EVBL" pārbaudīta pastiprināto pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu pārbaužu ietvaros, kas tika sāktas pēc bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldā.

Abos gadījumos "Salmonella enteritidis" konstatēta izejvielā, ko piegādājis Polijas uzņēmums "Cedrob S.A.".

Par konstatēto PVD informēs arī Polijas pārtikas apriti uzraugošo dienestu, kā arī ziņos Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka ir vairāki desmiti uzņēmumu, kuriem piegādāta gaļa no Polijas, kurā konstatēja salmonellu. Tostarp visvairāk attiecīgās partijas gaļa vispirms piegādāta "EVBL" saldētavai Kuldīgas šosejā 96 – 2288 kilogrami, Igaunijas uzņēmuma "Vicarelli Saare" – 429 kilogrami, Igaunijas uzņēmumam "Vicarelli, Maksi kook" - 397 kilogrami, uzņēmumam "Kita 18" Rencēnu ielā, Rīgā – kopumā 325 kilogrami, "Bidfood" Lubānas ielā, Rīgā – 291 kilograms, "Ādažu desu darbnīcai" Jūrmalā - 284 kilogrami, "Serenum" Ventspilī - 219 kilogrami, Jelgavas tirgum - 151 kilograms. Mazākos apjomos šī gaļa piegādāta ēdināšanas uzņēmumiem ar vairākām ēstuvēm – "Tiamo grupai", "Aniva", "Fristar", "Žaks 2", "Vita mārkets", "Diāna".

Šie vairāki desmiti uzņēmumu tālāk ar šo gaļu ir apgādājuši lielu skaitu izglītības iestāžu visā Latvijā. Lielākā no pašvaldībām, kura saņēmusi šādu gaļu, ir Rīga, kam seko Liepāja, Ogre, Ventspils, Jelgava un Pierīga.

Ziņots arī, ka, veicot pastiprinātu akūtu zarnu infekcijas slimību uzraudzību Siguldas un Siguldas novada iedzīvotājiem saistībā ar STEC infekcijas izplatības epidemioloģisko izmeklēšanu, tika atklāti arī salmonelozes gadījumi. Ar salmonellām inficējās bērni, kuri apmeklēja divas Siguldas pirmsskolas izglītības iestādes – "Ieviņa" un "Tornīši".

Savukārt oktobra sākumā vēdera infekcija tika konstatēta apmēram 50 universālveikala "Stockmann" darbiniekiem, kurus "Trakajās dienās" ēdināja SIA "Baltic Restaurant Latvia". Informāciju par saslimšanas gadījumiem "Stockmann" darbinieku ēdināšanas blokā PVD saņēma no paša "Baltic Restaurants Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!