Foto: F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sācis administratīvo lietvedību pret SIA "Kindercatering", kura gatavotā ēdiena dēļ privātajos bērnudārzos Rīgā uzliesmojusi masveida saslimšana ar salmonelozi, informē PVD pārstāve Ilze Meistere.

Lēmums par piemērojamo sodu tiks pieņemts pēc tam, kad būs saņemti laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Ņemot vērā, ka ne visi bērnudārzi, kuros konstatēta bērnu saslimšana ar salmonelozi, ir informējuši vecākus par notikušo, PVD savā mājaslapā publicējis visu izglītības iestāžu sarakstu, kuriem ēdināšanas pakalpojumus nodrošina ''Kindercatering''.

Tie ir SIA "Alinvest bērnudārzs", "Zīle", SIA "Kates skola GGK", SIA "Puķu dārzs", "Zaļais bērnudārzs", "Mežaparka bērnudārzs", "Pērļu māja", "Saules dārzs", "Child Care", "Pūcīte", "Montessori bērnu attīstības centrs Nākotnes māja", "Dudiņdārzs", "Tomsoniņš", "Six Senses International Preschool", SIA "Rūķu skola", "Kukaramba", "Meža pasaka", "Maziņš ES", "Saulespuķe", "Laumiņas rezidence", "Saulainie Austriņi", "Putnu dārzs", "Vesta Studio", "Zaļais bērnudārzs", kā arī "Rīgas Vācu skola", SIA "Lietišķās kreativitātes grupa", SIA "Māmiņu klubs" un SIA "Junioru akadēmija".

PVD informāciju par četru bērnu iespējamu saslimšanu ar salmonelozi no Slimību profilakses un kontroles centra saņēma 12. septembra pēcpusdienā un, lai gan tobrīd nebija noskaidrots nedz saslimšanas avots, nedz zināms, ka saslimuši bērni arī citos šī uzņēmuma apkalpotos bērnudārzos, nekavējoties veica pārbaudi uzņēmumā ''Kindercatering''.

Pārbaudē PVD konstatēja higiēnas prasību pārkāpumus - netīras grīdas, bojātu virtuves sienu un griestu apdari, logus bez aizsargsietiem, bojātu virtuves aprīkojumu, kas var radīt pārtikas piesārņojumu, konstatēti arī personāla higiēnas prasību pārkāpumi, piemēram, virtuves personāls bez galvassegām. Tāpat konstatēti produkti, kuriem beidzies derīguma termiņš.

Lai gan uzņēmums apgalvoja, ka veic regulāru temperatūras kontroli ēdienu uzglabāšanas, gatavošanas un atdzesēšanas laikā, tas nevarēja uzrādīt nevienu temperatūras mērierīci.

Normatīvie akti neļauj izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanā izmantot iepriekšējā dienā sagatavotu, uzsildītu pārtiku, taču PVD uzņēmumā konstatēja panētu vistas gaļu, kuru bija plānots sildīt nākamajā dienā.

13. septembrī, saņemot informāciju par aizvien jauniem saslimšanas gadījumiem citos Rīgas bērnudārzos, kurus apkalpo viens un tas pats ēdināšanas uzņēmums, PVD devās uz uzņēmumu atkārtoti, lai noņemtu paraugus laboratoriskai izmeklēšanai. Uzņēmuma darbība tika apturēta.

Trešdien, 14. septembrī, lai bērnudārzu bērni saņemtu drošu pārtiku, ''Kindercatering'' savu darbību pārcēla uz citām telpām un ēdienu sagatavošana pirmsskolas izglītības iestādēm notika nepārtrauktā PVD uzraudzībā, izslēdzot no ēdienkartes potenciāli bīstamos produktus - olas, vistas gaļu un cūkgaļu.

Kā ziņots, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pieļauj, ka saslimšanu ar salmonelozi vairākos bērnudārzos, kurus apkalpo ēdināšanas uzņēmums "Kindercatering", izraisīja no jēlām olām gatavota majonēze. SPKC saslimšanu ar salmonelozi atklājis vēl divos šī uzņēmuma apkalpotajos bērnudārzos, līdz ar to saslimšana konstatēta nu jau 10 no 28 apkalpotajām izglītības iestādēm.

Kopumā līdz šim konstatēti 34 gadījumi ar salmonelozes pazīmēm, kā arī 20 gadījumi ir laboratoriski apstiprināti.

Šobrīd izmeklēšana turpinās, un rezultāti varētu būt gaidāmi nākamnedēļ.

Pats uzņēmums, lai gan uzrunāts, komentārus pagaidām nesniedz.

Salmoneloze ir lipīga kuņģa-zarnu trakta infekcijas slimība, kuras simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Biežākie simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, drudzis un galvassāpes.

Infekcijas avots var būt savvaļas dzīvnieki, mājdzīvnieki, kā arī cilvēki. Salmonellas vairojas gan izkārnījumos, gan pārtikas produktos (gaļas produktos, olās, pienā, salātos, konditorejas izstrādājumos). Inficēšanās var notikt, ja cilvēka organismā nokļūst pavisam niecīgs salmonelozes ierosinātāju daudzums. Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas, - putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām. Salmoneloze izplatās ar netīrām rokām, siekalām u.c. veidos, kontaktējoties tiešā saskarsmē ar slimības nēsātāju.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2012. gadā dibinātā SIA "Kindercatering" pērn apgrozīja 69 109 eiro un nopelnīja 1709 eiro. Uzņēmums dibināts 2012. gadā, tā pamatkapitāls ir viens eiro. "Kindercatering" vienīgā īpašniece ir Ieva Frīdenberga-Kalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!