Foto: F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir vērsies ar iesniegumu Valsts policijā (VP), aicinot izvērtēt, vai SIA "Kindercatering" rīcībā ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes saistībā ar rupjiem higiēnas prasību pārkāpumiem, kuru dēļ šogad oktobra sākumā ar salmonelozi saslima 89 bērni 13 Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa piebilda, ja policija nesaskatīs noziedzīga nodarījuma pazīmes un tamdēļ atteiksies ierosināt lietu, PVD aicinās pārskatīt Krimināllikumu. "Šobrīd Krimināllikuma 140. pantā ir noteikta atbildība par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu, ja tā izraisījusi epidēmiju. Ja šo normu nav iespējams piemērot līdzīgos gadījumos kā iepriekš minētais, PVD aicinās Krimināllikuma normas pārskatīt," sacīja Meistere.

Jau vēstīts, ka PVD aicinās atbildīgās iestādes pārskatīt Krimināllikumu nolūkā rast iespējas veikt izmaiņas, lai gadījumos, kad pārtikas apritē pieļautas nolaidības vai krāpšanās dēļ saslimuši cilvēki, vainīgajiem tiktu piemērots ne tikai naudas sods, bet iestātos arī kriminālatbildība.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis šogad oktobra vidū sacīja, ka notikumi, kad dienestam ir nācies sodīt divus uzņēmumus, kuru darbība, vienā gadījumā veicinot gandrīz 100 bērnu saslimšanu ar salmonelozi, bet otrā gadījumā īstenojot patērētāju un valsts krāpšanu lielā apjomā, liek domāt, ka tad, kad nodarījuma sekas ir tik būtiskas, būtu jāpiemēro bargāks sods.

Arī Zemkopības ministrija (ZM) un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) atbalsta PVD iniciatīvu veikt izmaiņas likumā, lai gadījumos, kad pārtikas apritē pieļautas nolaidības vai krāpšanās dēļ saslimuši cilvēki, vainīgajiem tiktu piemēroti daudz bargāki sodi un sankcijas. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs iepriekš pauda, ka ZM atbalsta PVD ierosinājumu paredzēt kriminālatbildību par pārtikas apritē pieļautu nolaidību vai krāpšanām, kā rezultātā saslimuši cilvēki. "Pārtikas aprite ir joma, kurā nolaidība vai krāpšana var novest pie daudzu cilvēku saslimšanām un arī daudz smagākām sekām, tāpēc par šiem pārkāpumiem ir jāparedz bargāki sodi, ne tikai naudas sods, kā tas ir šobrīd," uzsvēra Dūklavs.

Vēstīts arī, ka PVD oktobrī piemēroja 1000 eiro lielu naudas sodu SIA "Triom", kuras noliktavā Jelgavā septembrī atklāta vērienīga vecu pārtikas preču pārmarķēšana un pārfasēšana tālākai izplatīšanai lielākajos tirdzniecības tīklos Latvijā.

Savukārt oktobra sākumā par ēdināšanas uzņēmumā SIA "Kindercatering" konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem, kā iznākumā ar salmonelozi saslima 13 Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu 89 bērni, PV piemērojis augstāko iespējamo naudas sodu, kādu par šāda veida pārkāpumiem ļauj piemērot Administratīvo pārkāpumu kodekss, - 700 eiro. Papildus tam vēl 200 eiro naudas sods piemērots arī par higiēnas prasību pārkāpumiem uzņēmuma telpās, tāpat uzņēmumam būs jāsedz visi izdevumi, kas saistīti ar PVD ārpuskārtas pārbaudēm, kā arī jāsedz laboratorisko izmeklējumu izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!