Foto: Shutterstock

Starp Latvijas universitātēm jau trešo gadu pēc kārtas augstākais novērtējums saskaņā ar QS pasaules universitāšu reitinga rezultātiem piešķirts Rīgas Tehniskajai Universitātei (RTU). Tāpat šajā 1000 labāko pasaules augstskolu sarakstā tikusi arī Latvijas Universitāte (LU) un Rīgas Stradiņa Universitāte (RSU).

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, RTU pakāpusies no 751. – 800. vietu grupas uz 700. – 750. vietu, bet LU un RSU šajā novērtējumā joprojām ieņem 801.-1000. vietu.

Šajā reitingā individuālas vietas universitātēm pārsvarā tiek piešķirtas līdz 500. vietai, pārējās sakārtojot dalītu vietu grupās.

"Reitingā visaugstāk novērtēts ārvalstu studentu pieaugums RTU, globālajā vērtējumā ieņemot 437. vietu, savukārt pēc reputācijas darba devēju vidū RTU ierindojas 449. vietā, tāpat vērā ņemams ir ārvalstu mācībspēku īpatsvara pieaugums, kas RTU ierindo 543. vietā. Tieši ārvalstu mācībspēku īpatsvara indikatorā RTU uzrādījusi visstraujāko kāpumu, paaugstinot savu pozīciju par 39 vietām kopš pagājušā gada," norāda RTU Ārējās komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Gundega Preisa.

Kā jau ziņots, LU pēdējos gados piedzīvojusi kritumu augstskolu reitingos, ko tā skaidro ar datu interpretācijas problēmu.

Baltijā augstāko novērtējumu saņēmusi Tartu Universitāte ar 301. vietu, kāpjot par 20 pozīcijām, salīdzinot ar pagājušo gadu. Tallinas Tehnoloģiju universitātes un Tallinas Universitātes vērtējumi nav mainījušies, saglabājot attiecīgi 601. – 650. un 801. – 1000. vietu. Savukārt Lietuvā visaugstāk novērtēta Vilņas Universitāte, kura ierindota 458. vietā. Tai seko Viļņas Ģedimina tehniskā universitāte, kas ierindota 591. – 600. vietā, Kauņas Tehnoloģiju universitāte ar 751. – 800. vietu, bet Vītauta Dižā Universitāte novērtēta ar 801.-1000. vietu.

Izvērtējumā jau astoto gadu pēc kārtas pirmajā vietā ierindots Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts. Otrajā vietā ir Stenforda Universitāte, bet trijnieku noslēdz Hārvarda Universitāte. No Eiropas universitātēm augstāko vērtējumu saņēmusi Oksfordas Universitāte, kas ierindojas ceturtajā vietā, bet cīņā par sesto vietu Šveices Federālais tehnoloģiju institūts Cīrihē apsteidzis Kembridžas Universitāti.

QS pasaules universitāšu reitinga veidošanā tiek vērtēti tādi faktori kā starptautiskā reputācija, citējamība, augstskolu darbinieku un darba devēju aptauju rezultāti, mācībspēka un studentu skaita proporcija, kā arī ārzemju studentu un mācībspēku īpatsvars. Tas ir viens no trim nozīmīgākajiem augstskolu vērtējumiem, līdztekus Pasaules universitāšu akadēmiskajam reitingam (Šanhajas reitings) un "Times Higher Education" pasaules universitāšu reitingam.

Ar pilnu vērtējumu var iepazīties QS pasaules universitāšu reitingu vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!