Foto: stock.xchng

Salaspils kodolreaktorā radioaktīvā ūdens noplūde, iespējams, notikusi arī no otras tvertnes, otrdienas vakarā vēstīja "TV3 ziņas".

Patlaban radioaktivitātes līmenis reaktora teritorijā nepārsniedz pieļaujamo līmeni. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola "TV3 ziņām" norādīja, ka ir pamats uztraukumam, ka radioaktīvais piesārņojums varētu izplatīties. "Šobrīd bīstamības nav. Piesārņojums ir konstatēts tikai reaktora teritorijā. Ir aizdomas, ka arī otrajai tvertnei varētu būt neliela sūce, pa kuru radioaktīvais ūdens varētu sūkties apkārtējā vidē," sacīja Ozola.

Valdība otrdien aiz slēgtām durvīm pieņēmusi lēmumu piešķirt papildu 15 tūkstošus eiro neatliekamiem darbiem Salaspils kodolreaktorā. Finansējums piešķirts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Nauda nepieciešama tehniskiem darbiem, lai novērstu dabas postījumus.

Premjere norādīja, ka ilgtermiņa risinājums ir kodolreaktora demontāža, tādēļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) būs jāsniedz valdībā priekšlikumu par to, no kādiem līdzekļiem demontāžu varētu veikt.

Jau ziņots, ka vienai no Salaspils radioaktīvā ūdens tvertnēm decembra beigas tika konstatēta neliela noplūde, kā rezultātā to tiešā apkārtnē palielinājās tritija līmenis, iepriekš pastāstīja LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

Muižnieks pastāstīja, ka vienai no nerūsējošā tērauda tvertnēm, radioaktīvais ūdens caur šuvēm izsūcies cauri. Tvertne bijusi ievietota dzelzsbetona mucā, un ūdens no tās nelielā daudzumā iekļuvis apkārtējā vidē, tādējādi nedaudz palielinot tritija līmeni tvertņu tiešā tuvumā,sasniedzot 10 Bq/l. Pieļaujamais daudzums ir 100 Bq/l, norādīja Muižnieks. "Paldies Dievam un speciālistu gudrībai, ka darbi tika uzsākti laicīgi un nav ticis pārkāpts [radioaktīvā] piesārņojuma līmenis," uzsvēra LU zinātņu prorektors.

Valsts Vides dienestā (VVD) noskaidrots, ka radiācijas līmenis Salaspils kodolreaktorā ir pieļaujamās normas robežās. Radiācijas drošības centra (RDC) speciālisti pieprasījuši no LU rādījumu rezultātus un veikuši objekta pārbaudes, sacīja VVD pārstāve Jūlija Ņikitina. VVD RDC norāda, ka nav apstiprināts fakts par radioaktīvā ūdens nokļūšanu apkārtējā vidē tieši no reaktora ūdens tvertnes - 10 Bq/l ir tikai 10% no pieļaujamās dzeramā ūdens normas (100 Bq/l). Tādēļ iedzīvotāji un kodolreaktorā strādājošie nav pakļauti kaitīgai radioaktivitātes iedarbībai. Savukārt radioaktīvā ūdens daudzumu, kas varētu nonākt apkārtējā vidē, varētu ietekmēt vairāki faktori, kā, piemēram, laikapstākļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!