Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdz šā gada vidum Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) izstrādās likumprojektu, kas regulēs psihologu darbību Latvijā, otrdien lēma valdība.

Informatīvā ziņojumā PKC norāda, ka Latvijā pašlaik nepastāv nedz brīvprātīgas, nedz obligātas sertifikācijas sistēma, līdz ar to pakalpojumu saņēmējiem nav iespējas pārliecināties un būt drošiem par pakalpojumu sniedzēju kvalifikāciju un pakalpojumu kvalitāti.

Tāpat atbildīgās ministrijas meklēs risinājumus psihologu pieejamības jautājumam izglītības iestādēs.

Lai uzlabotu psihologu sniegto pakalpojumu kvalitāti, tiks izstrādāts regulējums, kas noteiks minimālās kvalifikācijas prasības praktizējošiem profesionāliem psihologiem. Tāpat paredzēts radīt psihologu sertificēšanas sistēmu, kā arī pārraudzību pār psihologu darbību un ētikas normu ievērošanu.

Tāpat profesijas standartā nav minētas arī psihologa minimālās izglītības kvalifikācijas prasības. "Izglītības kvalifikācijas prasību trūkums visu jomu psihologiem, izņemot izglītības psihologus, ir galvenais iemesls, kāpēc nereti aktualizējas psihologa kompetenču un darba kvalitātes jautājumi, kas neapmierina pakalpojuma saņēmēju, neatkarīgi no tā, vai pakalpojuma saņēmējs ir publiska vai privāta persona," secina PKC.

Centrs atgādina, ka valsts un pašvaldību institūcijas pieprasa psihologa atzinumus, kuriem ir būtiska ietekme, jo īpaši, bērnu tiesību aizsardzībā, kriminālprocesos, veselības aizsardzībā un citās jomās, tomēr šo atzinumu un to sagatavošanas priekšdarbu kvalitāte ne vienmēr ir apmierinoša. Tādēļ nepieciešams izstrādāt psihologu atzinuma standartus, iekļaujot tajos specifiskus jautājumus atbilstoši psiholoģiskās izpētes jomai.

Psihologus iestādes izraugās atklātos konkursos, kuros uzvar piedāvājumi ar neadekvāti zemu cenu. Tiek piedāvāts psihologa pakalpojumus izmantojošajām publiskajām personām regulāri izvērtēt un pilnveidot psihologa pakalpojumu pasūtījuma nosacījumus, lai nodrošinātu atbilstošu pakalpojuma apjomu un augstu kvalitāti, vienlaicīgi adekvātus finanšu resursus.

PKC rosina noteikt arī psihologu specializācijas jomas, jo pašlaik trūkst šīs jomas ekspertu, piemēram darbam ar bērniem kriminālprocesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!