Foto: LETA
Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) pirmdien valdībai nosūtījis priekšlikumu likumos noteikt, kādos laika apstākļos būtu jāaizliedz vai jāatceļ publiski pasākumi, kuros piedalās bērni, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Radzevičs ierosina, balstoties uz speciālistu ieteikumiem, normatīvajos aktos noteikt, pie kādas gaisa temperatūras un kādos meteoroloģiskajos apstākļos jāpārceļ vai nedrīkst notikt publiski pasākumi, kuros iesaistīti bērni.

Šo ierosinājumu Radzevičs nolēmis izteikt pēc X Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncertiem, kuri svētdien notika vairāk kā 30 grādu svelmē un kuros no karstuma cieta daudzi dalībnieki, tostarp vairāki nonāca slimnīcā. "Bērniem bija jāuzstājas īstā peklē. Būtībā bērni veica varoņdarbu, jo šādos apstākļos pat pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils neatrodas godasardze. Paldies dalībniekiem, viņu pedagogiem un bērnus pavadošajiem vecākiem par parādīto izturību. Milzīgs paldies mediķiem, bez kuru palīdzības daudzi dalībnieki neiztiktu bez nopietnām veselības problēmām," norāda izpilddirektors.

Izpilddirektors uzsver, ka jau vairākas dienas iepriekš bija zināms - galvaspilsētā 11. jūlijā gaidāms karstuma rekords, kad gaisa temperatūra pārsniegs 30 grādus, un mediķi aicināja iedzīvotājus būt piesardzīgiem, piemēram, izvairīties no liekām aktivitātēm dienas karstākajā laikā, uzturēties ēnā un lietot galvas segas. Pretēji šīm rekomendācijām, deju svētku divi koncerti notika dienas karstākajās stundās – plkst.11 un 16, norāda Radzevičs.

Viņš uzskata, ka pie šāda jau iepriekš zināma karstuma nebija nekāda objektīva iemesla, lai koncertus savlaicīgi nepārceltu uz agrāku vai vēlāku diennakts stundu, par to paziņojot publiski.

Pieņemot konkrētus normatīvos aktus, šādos gadījumos diskusijas par pasākumu pārcelšanas nepieciešamību izpaliktu, uzskata Radzevičs. "Šādi svētki nedrīkst pārvērsties par to dalībnieku ekstremālām veselības pārbaudēm. Risks bērnu veselībai un dzīvībai nevar būt tā cena, ko maksājam par svētkiem, jo īpaši pie apstākļiem, kad to var novērst," norāda izpilddirektors.

Viņš arī atgādina, ka līdzīgs regulējums jau paredzēts valdības noteikumos par skolu apmeklējumu, kur noteikta gaisa temperatūra un vecums, kad skolēni var neapmeklēt izglītības iestādes.

Jau ziņots, ka katastrofu medicīnas speciālists Mārtiņš Šics iepriekš pauda - svētku organizatoriem svētdien bija koncerti no pusdienlaika jāpārceļ uz vakaru. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka pasākumu pārcelšana nebija nepieciešama, jo mediķi kontrolējuši situāciju, turklāt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) laistījis pasākumu norises vietas un bērniem bijušas pieejamas arī ugunsdzēsēju ierīkotas "strūklakas".
Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka svētdien mediķi palīdzējuši 784 bērniem. Bērnu slimnīcā nonāca 19 svētku dalībnieki. Arī iepriekšējās dienās palīdzība bija nepieciešama vairākiem simtiem svētku dalībnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!