Foto: F64

Pēc skolotāja Vladislava Rafaļska izteikumiem par Latvijas valsti viņa atbilstību amatam vērtēs Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) komisija, otrdien Saeimas deputātus informēja dienesta vadītāja Inita Juhņēviča.

Komisija vizītē 40.vidusskolā, kurā strādā Rafaļskis, ieradīsies trešdien un situāciju izvērtēs līdz nedēļas beigām, bet tās slēdzienam būs rekomendējošs raksturs. Skolas direktores pienākumu izpildītāja Jeļena Vediščeva apstiprināja, ka pieņems komisijas slēdzienu un, ņemot vērš tajā uzrādītos pārkāpumus, lems, vai skola ir tiesīga atbrīvot Rafaļski no darba.

Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisija, ko vada Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars, otrdien vērtēja Rafaļska izteikumus par Latviju. "Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu," intervijā radio "Baltcom" iepriekš sacīja Rafaļskis. NA pārstāvji iepriekš izteicās, ka tai nav saprotams, kāpēc uz to nereaģē neviena atbildīgā iestāde un šis skolotājs joprojām strādā izglītības iestādē.

Apakškomisijas deputāts pie frakcijām nepiederošais Jānis Upenieks sēdes laikā vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka Rafaļskis pilsonību ieguvis 2004.gadā naturalizācijas ceļā un Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā var uzņemt tikai personas, kuras devušas solījumu par uzticību Latvijas Republikai, tādējādi "ar šādiem pretvalstiskiem izteikumiem" Rafaļskis tiešā veidā ir pārkāpis Pilsonības likumu un pilsonība viņam būtu jāatņem. Uz šo ierosinājumu "Saskaņas centra" deputāts Nikolajs Kabanovs skaļi iesaucās: "Nošaut!"

Skolas direktore Vediščeva otrdien Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē deputātiem norādīja, ka atbilstoši pašreizējiem likumiem skolotāju nevar atbrīvot no darba, jo viņš ir izteicies ārpus darbavietas. Pēc viņas vārdiem, Rafaļska atlaišanai bez likumīga pamata būs politisks efekts. "Izveidot no Rafaļska mocekli patlaban būtu izdevīgi radikāļiem," uzskata Vediščeva.

Apakškomisijas vairākums otrdien atbalstīja ierosinājumu, ka Rafaļskis nevar strādāt par skolotāju un viņš jāatbrīvo no amata, savukārt pret šādu nostāju balsoja SC pārstāvis Kabanovs. Apakškomisija nolēmusi gaidīt IKVD slēdzienu un tad atkal skatīt šo jautājumu.

NA pārstāvji arī minēja, ka pie Rīgas domes 4.oktobrī varētu notikt protesta akcija, kurā prasīs atlaist Rafaļski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!