Foto: LETA

Saeimas deputāta Jāņa Ādamsona (S) spiegošanas lietā aizturēti un apcietināti vismaz četri cilvēki, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

LETA jau ziņoja, ka viens no aizdomās turētajiem Ādamsona lietā, iespējams, ir Krievijas pilsonis Genādijs Silonovs, kurš, saskaņā ar kaimiņvalsts vēstniecības pausto, aizturēts Rīgas lidostā.

"Nekā personīga" noskaidrojis, ka Silonovs dzimis un audzis Latvijā, mācījies Aviācijas institūtā un bijis Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) kapteinis. Viņš strādājis nodaļā, kas apkaroja organizēto noziedzību.

Pēc PSRS sabrukuma un vietējā VDK likvidēšanas Silonovs esot pārcēlies uz Krieviju, bet saikni ar Latviju saglabājis, apmeklēdams šo valsti regulāri. Viņš esot ticis uzskatīts par cilvēku, kurš ar saviem kontaktiem spēj atrisināt daudzus jautājumus. Silonovs sadarbojies ar Krievijas Federālo drošības dienestu.

Raidījumam arī tapis zināms, ka Ādamsona lietā apcietinājumā varētu būt nonācis kādas pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks.

Savukārt ceturtais Ādamsona lietā apcietinātais varētu būt bijušais Latvijas PSR VDK Izmeklēšanas daļas nodaļas priekšnieks Andris Strautmanis. Pēc PSRS sabrukuma viņš kļuvis par Latvijas Drošības policijas 1. galvenās pārvaldes priekšnieka vietnieku, vēlāk bijis iekšlietu ministra Mareka Segliņa padomnieks. Kad Strautmanis no valsts dienesta "izmests", viņš kļuvis par atbildīgo par drošības jautājumiem AS “Rīgas kuģu būvētava”, kur tagad gan jau vairākus gadus vairs nestrādā.

"Nekā personīga" neoficiāli zināms, ka Strautmani darbā pieņēmis neviennozīmīgi vērtētais čečenu izcelsmes uzņēmējs Bislans Abdulmuslimovs. 2011. gadā viņa sievas Rozas brālis Timurs Džamaldajevs un viņas māsas vīrs Sergejs Novožilovs iekļauti Latvijai nevēlamo personu sarakstā, un tieši Ādamsons 2014. gadā vērsies Satversmes aizsardzības birojā, apšaubot viņu izraidīšanas likumību.

Saskaņā ar raidījuma vēstīto, Ādamsona lietā citastarp figurē konkrēti materiāli par Austrumu robežas izbūvi, Latvijas armijas attīstības plāniem un sabiedroto karaspēku izvietošanu Latvijā.

"Nekā personīga" arī vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā Ādamsona advokāts pārsūdzējis lēmumu par deputāta apcietināšanu.

Kā ziņots, Ādamsons jūnija sākumā tika aizturēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā, un Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa viņam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!