Foto: F64
Cilvēki ir gatavi safabricēt dažādus viltus stāstus, kā arī piedalīties video filmās, lai parādītu, cik bēgļi ir slikti, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Lai pārbaudītu, cik gan viegli ir safabricējama informācija par bēgļiem, raidījums ne tikai izveidojis viltus profilu sociālajā tīklā "Facebook", bet arī veicis eksperimentu, kura laikā noskaidrojis, vai cilvēki būtu gatavi piedalīties video filmā par to, cik bēgļi ir slikti.

Jau ziņots, ka 6. februārī, aktivitāšu "STOP masu imigrācijai" virzītājs un biedrības "Antiglobālisti" vadītājs Andris Orols pie Brīvības pieminekļa rīkoja "protestu pret masu imigrāciju, kuru pieļauj Eiropas Savienība (ES) un Latvijas valdība". Tajā raidījums "Aizliegtais paņēmiens" veicis eksperimentu, kurā uzrunājis potenciālos cilvēkus, kas varētu piedalīties video filmas tapšanā pret bēgļiem.

Raidījums izdomājis stāstu par to, ka jaunieši vēlas uzņemt filmiņu, kas vērsta pret bēgļiem. Šo iniciatīvu atbalstījis arī pats Orols.

"Nu jā, kāpēc nē," piekritis Orols. Viņš gatavs nākt talkā un sniegt padomus dažādu plakātu un pat video klipa izveidei, kas vērsta pret bēgļiem.

"Varētu štancēt viltus ziņas, ka viņus te negaida. Tādas pasaciņas," raidījumam paudis Orols. "Viskaut ko var sataisīt," paudis Orols. Viņš arī ieteicis izveidot fotoapstrādes programmā "Photoshop" dažādus plakātus, kas vērsti pret bēgļiem. Tāpat informāciju publicēt arī angļu valodā un arī mikroblogošanas vietnē "Twitter".

"Var arī taisīt klipus, kur viņus sit un viņi kliedz: "Āāā, es nebraukšu uz Latviju, te mūs sit, te mūs neieredz!", sacīja Orols.

Kopā ar uzrunātajiem potenciālajiem cilvēkiem, kas sastapti protestā pret masu imigrāciju, raidījums devās uz kādu pagrabtelpu Āgenskalnā, kur apspriesti turpmākie plāni saistībā ar bēgļiem.

Domubiedri pastāstījuši par iniciatīvu "Brālis - māsai", kura laikā būtu nodrošinātas patruļas, lai sievietēm vakaros būtu droši. Uzrunātie cilvēki gan pauduši, ka safabricēt stāstus par bēgļiem nav vēlams.

"Izdomāt stāstus ir bīstami," pauduši sanākušie. "Ja kaut vienā brīdī pateiks, ka video būs safabricēts, tad būs - čau," paudis viens no idejas iniciatoriem.

Tāpat raidījums eksperimenta laikā ticies ar Rihardu Brici no Salaspils, kurš, kā vēstīja raidījums, ir "STOP masu imigrācijai" biedrs.

"Varētu pateikt, ka autobusā bija grupiņa, kas pēc tam izvilka ārā cilvēkus, un seksuāli uzmācās," šādu ideju paudis Bricis, kurš arī pats šo ideju izklāstījis.

Viņš ne tikai atbalstīja ideju par video filmas uzņemšanu pret bēgļiem, bet arī pats piedalījās nelielajā klipā, kurā stāstīja šo safabricēto stāstu par bēgļiem, kuri seksuāli uzmākušies.

Raidījums devies arī uz Muceniekiem, kur atrodas patvēruma meklētāju centrs. Kā norāda AP, tur ciemata ļaudis pauduši bažas par svešzemju iedzīvotāju atrašanos Latvijā. "Aizliegtais paņēmiens" uzrunājis 20 mucenieku iedzīvotājus, lai tie piedalās filmā ar izdomātiem stāstiem par bēgļiem. Taču, kā izrādās, Mucenieku iedzīvotāji ir pret safabricējumiem un viltus ziņām par patvēruma meklētājiem.

Raidījums arī izveidojis kādu sievietes viltus profilu "Facebook", kur arī eksperimenta ietvaros veikuši ierakstu: "kāds no Ķelnes izvarotājiem devies uz Latviju!" Ar šo ierakstu "Facebook" dalījušās 60 personas, kas ir cilvēki no dažādām Latvijas pilsētām, noskaidrojis AP.

Tāpat raidījums izpētījis, ka šie cilvēki, kas dalījušies ar viltus ierakstu savos "Facebook" profilos, bieži dalās ar ziņām, kas vērsti pret bēgļiem. Raidījums neizslēdz iespēju, ka daži varētu būt pat viltus profili.

Raidījums secinājis, ka ar viltus ziņām viegli panākt "sniega bumbas efektu".

"Neticu tam, ka var būt liels sniega bumbas efekts, jo konkrētos tīklos rotē vieni un tie paši cilvēki," raidījumam sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore Komunikācijas studiju katedras vadītāja Anda Rožukalne.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis "Aizliegtajā paņēmienā" arī atgādināja par neseno gadījumu Tukumā, kur šī gada janvārī policija aizturējusi tukumnieku, kurš sociālajā tīklā "Facebook" aicinājis uz vardarbību pret patvēruma meklētājiem.

Tāpat Rožukalne aicināja cilvēkus pārbaudīt informācijas avotus, no kurienes nāk stāsti un ziņas.

"Paši mēs līdz šim fiktīvas pasakas neesam sacerējuši," raidījumam taisnojās Orols, kurš bija gatavs atbalstīt plakātus pret bēgļiem. Tāpat Orols skaidroja, ka Rihards Bricis, kurš raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" eksperimentā izdomāja stāstu un piekrita filmēties klipā par to, cik bēgļi ir slikti, nav organizācijas "STOP masu imigrācijai" biedrs.

"Meli ir viens no politiskās cīņas ieročiem," raidījumam atzina Orols.

Viņš arī pavēstīja, ka ir apkopojis apmelnojošo informāciju par sevi, kā arī organizāciju un iespējams, vērsīsies policijā par apmelošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!