Par godu Latvijas 90. gadadienai 18. novembrī vairāku tradicionālo baznīcu līderi aicina izsludināt "ierobežotu amnestiju", no nebrīves atbrīvojot tos ieslodzītos, kuru nodarījums nav sabiedrībai un tās locekļiem devis tiešu vai ievērojamu kaitējumu.

LNT ziņas otrdien vēsta, ka baznīcu līderi vēstulē Valsts prezidentam Valdim Zatleram atzinuši, ka šobrīd, zinot kādus noziegumus pēdējā laikā ir pastrādājuši no ieslodzījuma atbrīvotie, šāds aicinājums varētu netikt atbalstīts.

Taču vienlaikus garīdznieki atzīmē, ka šāda rīcība dotu labumu gan ieslodzītajiem, gan Latvijai.

"90 gadi ir 90 gadi. Varētu palaist zināmu kontingentu brīvībā. Tā būtu liela dāvana Latvijai," LNT sacīja Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats. "Vismaz kādam cilvēkam tas var dzīvi izglābt," papildina arhibīskaps Jānis Vanags, norādot, ka ieslodzījums nesekmē cilvēku atteikšanos veikt jaunus noziegumus.

Jau vairākkārt vēstīts par tiesību un kriminālistikas speciālistu atzinumu, ka Latvijas cietumi nesekmē ieslodzīto atgriešanos sabiedrībā un turpmāku noziegumu neizdarīšanu. Kā galvenie cēloņi tiek minēti problēmas probācijā, kā arī nežēlīgā dzīve cietumos.

Īpašu rezonansi sabiedrībā izraisīja divi pēdējie notikumi, kad no ieslodzījuma atbrīvotais Ivars Grantiņš nogalināja vismaz trīs cilvēkus, savukārt Ventspilī pirms laika no ieslodzījuma atbrīvots vīrietis no jauna uzmācās pusaudzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!