Foto: LETA
Finanšu ministrs Andris Vilks izteicis pārliecību, ka Muitas kriminālpārvaldē nepieciešamas reformas. Ministrs uzskata, ka Muita kriminālpārvalde neuzrāda rezultātus kontrabandas apkarošanā un noziedzīgo kontrabandas shēmu atklāšanā, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pārmaiņas varētu realizēt pārvalsi vai nu pievienojot Muitas pārvaldei, Finanšu policijai vai arī pakļaujot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietniekam muitas jomā, uzskata Vilks.

"Igaunijā šīs te abas – muita un Muitas kriminālpārvalde ir apvienotas. Par Igaunijas ēnu ekonomikas apmēriem un kontrabandu, manuprāt, nevienam nav jautājums. Šai valstī ir daudz augstāki standarti un nelegālo darbību īpatsvars daudz mazāks," saka ministrs.

Pēc viņa domām, reformas nepieciešamas, jo kriminālpārvalde neuzrāda rezultātus kontrabandas apkarošanā un noziedzīgo kontrabandas shēmu atklāšanā.

"Ja mēs paskatāmies, cik ierosinātas krimināllietas un vai tas ir devis kādu būtisku ieguldījumu, mazinot nelegālo preču apriti Latvijas tirgū, tad tas tomēr to neapliecina," saka Vilks.

Muitas pārvaldes direktors un VID ģenerāldirektora vietnieks Tālis Kravalis savos izteikumos par Muitas kriminālpārvaldi ir vēl tiešāks. Viņš uzskata, ka tā lieki tērē valsts resursus, ķerot sīkus kontrabandistu izpildītājus un dublējot muitas darbu uz robežas.

"80% no viņu ierosinātajiem kriminālprocesiem ir par atkārtotiem administratīviem pārkāpumiem akcīzes preču ievešanas jomā, savukārt lielākā daļa šo atklāto noziegumu faktiski ir maznozīmīgi. Tai pat laikā ikdienā redzam, jūtam, dzirdam, ka šie organizētās noziedzības grupējumi, konkrēti uz Austrumu robežas, viņi ir strādājuši, viņi strādā un, ja šāda tendence saglabāsies, izskatās, ka viņi turpmāk strādās," saka Kravalis.

Muitas kriminālpārvaldes direktors Marjans Burijs pārmetumus noraida, savukārt Ministru prezidenta nostāja ir neskaidra. Sarunā ar Vilku, Kravali un Buriju viņš aicinājis būtiskas reorganizācijas VID neveikt, savukārt sarunā ar "Nekā personīga" saka: "Protams, ja ministrs nāks un argumentēs un pamatos, ka vajag reformu, es jau nebūšu tas, kas to reformu te mēģinās bloķēt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!