Foto: LETA
Martā sākumā reģistrētā biedrība “Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs” sola ar Krievijas palīdzību attīstīt Latgali, vēsta televīzijas TV3 raidījums “Nekā Personīga”.

Biedrības vadītājs ir Andris Deniņš raidījumam stāstījis, ka ir izdevies atrast zinātniekus Krievijā, kuru jaunatklājumus var pārvērst ražotnēs, kas nesīs Latvijai milzīgu peļņu. Rūpnīcu uzcelšanai paredzēts izmantot Eiropas Savienības (ES) budžetā inovācijām paredzētos 100 miljardus eiro (70,1 miljardu latu). Jau šobrīd Briselē un Maskavā tiekot saskaņoti plāni par rūpnīcu būvniecību Zilupē un Ludzā.

Pirmais projekts paredz celt metanola rūpnīcas Ludzā un Rēzeknē, ar laiku to skaits sniegtos līdz diviem desmitiem. Metanola rūpnīcas idejas virzītājs ir Latvijā mazpazīstams uzņēmējs Grigorijs Tavlidi, kurš pirms gada plānojis Ludzā celt naftas pārstrādes rūpnīcu un solīja no Krievijas uz Latviju uzbūvēt naftas vadu. Tagad uzņēmējs savus plānus ir mainījis un sola uz Latviju uzbūvēt gāzes vadu.

Tavlidi, kurš ir firmas “Tiens Baltic Stars” prezidents, raidījumam pastāstīja, ka Maskava saviem izgudrojumiem vēlas piesaistīt Eiropas naudu. Briselē Inovācijām esot pieejami 100 miljardi eiro, sākumā izpētei, pēc tam – rūpnīcu būvēšanai.

Tavlidi sacījis, ka Krievijas zinātnieki atklājuši, kā no dabas gāzes ražoto metanolu sajaucot ar benzīnu, var iegūt 20 reižu lētāku degvielu. Tuvāko nedēļu laikā Tavlidi tikšoties ar ilggadējo Krievijas vicepremjeru Igoru Sečinu, kas tiek uzskatīta par Kremļa galveno enerģētikas politikas virzītāju.

Tavlidi un Deniņš jau tikušies ar Eirokomisāru Andri Piebalgu, kas piedod ticamību projektam, uzsver raidījums. Komisāra birojā apstiprina, ka tikšanās ir bijuši, bet sīkāku informāciju neatklāj. Eiropas Komisija nav vieta, kur kaut ko iespējams sarunāt, norāda Piebalgam tuvu stāvošas personas. Par plāniem varēs spriest, ja rūpnīcu cēlāji iesniegs konkrētus dokumentus.

Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendeli biedējot iespēja, ka uzņēmēji izmantos Ludzu, lai iegūtu Eiropas naudu nereālu pētījumu veikšanai un solītās rūpnīcas paliks tikai uz papīra.
Piesardzīgi par vērienīgajām iecerēm izteikušies arī biedrībai piesaistītie Latvijas akadēmiķi. Par rūpnīcām vispār neko nebija dzirdējis Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks. Savukārt Organiskās sintēzes institūta Ivars Kalviņš apgalvoja, ka līdz to būvēšanai esot tik pat tālu, kā “no Rīgas līdz Ķīnai”.

Jau vēstīts, ka februāra sākumā dibināta un marta sākumā reģistrēta pērn nereti kā iespējamā bezpartejiskā premjera minētā uzņēmēja un pasniedzēja Andra Deniņa vadītā biedrība "Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs" (SPVC), kuru daži no Latvijas bagātākajiem cilvēkiem, kā arī vairāki zinātnieki un akadēmiķi dibinājuši ar mērķi izstrādāt un realizēt Latvijas tautsaimniecības ilgtermiņa attīstības programmu.

SPVC dibinātāju vidū ir vairāki akadēmiķi – Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, kurš nesen apstiprināts arī par Valsts prezidenta Stratēģiskās attīstības komisijas vadītāju, Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis un Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

Deniņš kā biedrības dibinātājus nosauca vairākus uzņēmējus: SIA "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis, AS "Grindeks" padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans, AS "Liepājas Metalurgs" padomes priekšsēdētājs Sergejs Zaharjins un uzņēmējs Aigars Grinbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!