Foto: LETA

Aizdomās par korupciju atstādinātā Rīgas pašvaldības amatpersona Uģis Broža, kurš bija Salu tilta rekonstrukcijas uzraugs, nevis no darba atlaists, bet gan noslēdzis līgumu par darbu SIA "Rīgas satiksmē" (RS), svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga" (NP).

Raidījums atgādina, ka Brožu jūnija vidū aizturēja KNAB un sāka izmeklēšanu par iespējamiem koruptīviem darījumiem ap Salu tilta rekonstrukciju. KNAB pēta arī dokumentāciju Barona ielas remontdarbiem, kur arī uzraudzību no Rīgas pašvaldības puses veica Broža.

Brožas karjera Rīgas domes (RD) Satiksmes departamentā uzņēma apgriezienus pirms diviem gadiem. Tad ilggadīgais darbinieks kļuva par atbildīgo uzraugu Salu tilta rekonstrukcijā un vēlāk kontrolēja arī darbus Barona ielas seguma atjaunošanā. Tieši Brožu sūtīja uz televīzijas intervijām, lai komentētu, kāpēc darbi kavējas.

Pirms Jāņiem Brožas kabinetā ieradās KNAB darbinieki. Kratīšanas vienlaikus notika vēl vairākās vietās Rīgā. Būvniecības uzņēmums "LNK" Grupa atklāja, ka tiesībsargi aizturējuši arī četrus viņu darbiniekus un izmeklēšana varētu būt saistīta ar Salu tilta rekonstrukcijas papildus darbiem. Tiesa izlaida Brožu no apcietinājuma, bet KNAB viņam aizliedza turpināt darbu RD Satiksmes departamentā.

Vicemērs Andris Ameriks uzreiz pēc Brožas aizturēšanas pasteidzās ar secinājumiem, ka korupcija RD Satiksmes departamentā ir maz ticama, taču "Nekā personīga" rīcībā ir cita informācija.

RD Satiksmes departaments slēdzis turpat 30 līgumus par darbu uzraudzību ar privātfirmu "Bild" , kuras faktiskais īpašnieks ir Uģis Broža. Kas nozīmē, ka darbu uzraugs un izpildītājs bijis viens un tas pats.

Katrs līgums slēgts par salīdzinoši nelielu summu - zem četriem tūkstošiem eiro. Tāpēc par līgumiem nevajadzēja ziņot Iepirkumu uzraudzības birojam un par tiem nebija zināms publiski. Tomēr kopējā līgumu summa pusotru gada laikā pārsniedz 85 tūkstošus eiro.

2014. gada sākumā trīs nedēļas pēc tam, kad Broža kļuva par Būvdarbu uzraudzības nodaļas vadītāju, viņa daļas firmā "Bild" pārgāja šahista Matīsa Mustapa īpašumā. Pēc Brožas aizturēšanas Mustapu pratināja KNAB.

"Nekā personīga" rīcībā ir ziņas, ka Mustaps ir atzinis, ka nav "Bild" patiesais īpašnieks.

Raidījums norāda, ka Uģis Broža izrādījies tik neaizvietojams kadrs, ka jau 2. septembrī, divus mēnešus pēc atstādināšanas, ar viņu klusām slēgts darba līgums Rīgas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme". Līgums termiņš ir uz pusgadu līdz 27. februārim par darbiem un konsultācijām, kas saistīti ar būvniecības projektiem "Rīgas satiksmē" . Viņš raidījumam nekomentēja to, kas viņu uzaicināja darbam "Rīgas satiksmē".

Līgums paredz , ka "Rīgas satiksme" Brožam mēnesī maksās pusotru tūkstoti pirms nodokļu nomaksas. Valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens parakstījis līgumu ar Brožu pēc tam, kad infrastruktūras uzturēšanas un attīstības daļa uzrakstījusi ziņojumu, ka tai nepieciešams tieši šāds speciālists kā Broža.

Kā atstādinātajai amatpersonai izdevās tikt pie ekskluzīva līguma "Rīgas satiksmē" ne uzņēmuma vadība Leons Bemhens, ne pilsētas vadība Nils Ušakovs raidījumam NP neatklāj.

Bez darba un ietekmes pēkšņi palikušās amatpersonas pret kurām sākta izmeklēšana, nereti salūzt tiesībsargu pratināšanās, sāk palikt atklātas un nodot citus, tādējādi cerot uz maigāku sodu, norāda NP. Vai Brožam jaunais darbs varētu būt samaksa par klusēšanu - no Rīgas satiksmes kapitāldaļu turētāja raidījums neuzzināja. Rīgas mērs Ušakovs, kurš parasti komentējis arī politiķim neērtus jautājumus, šoreiz neatrada laiku sarunai ar "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!