Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvija citām valstīm ziedojusi jau aptuveni 2,6 miljonus vakcīnu devu pret Covid-19, kuru vērtība sasniedz 22 miljonus eiro, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Lielākie sūtījumi līdz decembra vidum notikuši ar ANO vakcīnu iegādes un sadales globālā mehānisma "Covax" starpniecību - kopā 1,1 miljons devu, kas gan ir tikai par 100 000 vairāk nekā bija nosūtīts jau šā gada martā.

Tikmēr lielākais tiešais sūtījums bijis uz Nikaragvu - 849 420 devas. Ēģiptei nosūtītas 115 000 devas, Gruzijai - 83 070, Beninai - 80 000, Kosovai - 79 560, Tunisijai - 64 200, Kenijai - 55 200, Melnkalnei - 49 980, Moldovai, Albānijai un Vjetnamai - katrai pa 30 000 devu. Vēl 5000 devu Latvija nosūtījusi Oksfordas Universitātei.

Kā ziņots, Eiropas Komisijas ar vakcīnu ražotājiem noslēgtie līgumi paredz, ka ikvienai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij jāiegādājas iepriekš pasūtītais vakcīnu apjoms, neskatoties uz to, ka līdz ar vakcinācijas aptveres pieaugumu un pandēmijas pakāpenisko mazināšanos, zūd vajadzība iegādāties visas vakcīnas, kurām dalībvalstis pieteicās pandēmijas uzliesmojuma laikā.

Līgumi neparedz iespēju atteikties saņemt pasūtītās vakcīnu devas bez finansiālām sekām dalībvalstij. Atteikšanās gadījumā dalībvalstij tāpat būtu jāsamaksā par visām pasūtītajām devām. Arī vakcīnu devu pārcelšana notiek ar atsevišķiem līgumu grozījumiem un ražotāja nosacījumiem, kam dalībvalstīm ir jāpiekrīt.

Šobrīd daudzās ES dalībvalstīs izveidojusies situācija, ka daļu vakcīnu nav iespējams paspēt izmantot nacionālajās vakcinācijas kampaņās līdz šo vakcīnu derīguma termiņa beigām.

Pēc Eiropas Slimību profilakses centra apkopotajiem datiem, Latvija neizceļas ar īpaši atšķirīgu piegādāto vakcīnu skaitu pret virkni citu dalībvalstu. Rēķinot proporcionāli pret iedzīvotāju skaitu, visvairāk vakcīnu piegādāts Austrijai, bet vismazāk - Rumānijai. Latvijas apjoms ir līdzīgs kā, piemēram, Grieķijai, Polijai, Itālijai, Vācijai. Balstvakcinācija gan Latvijā norit ļoti gausi, salīdzinot ar citām valstīm, līdz ar to arī vakcīnu pārpalikums ir lielāks, vēsta "de facto".

Pēc Veselības ministrijas datiem, līdz šim rudenim piegādāto vakcīnu kopējā vērtība bija 92,7 miljoni eiro, un no piegādātajām devām iztērēta aptuveni puse. Taču līgums spiež rezervēto izpirkt, un tās ir vakcīnas vēl aptuveni 75 miljonu eiro vērtībā.

Ar kompāniju "Pfizer" noslēgtajā trīs gadu līgumā, kas spēkā vēl uz nākamo gadu, vienošanās par izmaiņām aizvien nav panākta. Ja nosacījumus neizdosies mainīt, jau tagad ir skaidrs, ka Latvijai tā ietvaros nākamgad piegādās teju divus miljonus vakcīnu - katram iedzīvotājam pa vienai, kas ir četrreiz vairāk, nekā būtu nepieciešams, ja saslimstības situācija ir līdzīga kā šobrīd, norāda "de facto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!