Foto: LETA
Atšķirībā no citiem gadiem, kad valsts uzņēmumi par to, cik un kam ziedot no gaidāmās peļņas, izlemj gada nogalē, valstij piederošie "Latvijas Valsts meži" (LVM) šogad steigušies ziedot jau vasaras vidū, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Saskaņā ar raidījuma rīcībā esošo informāciju, LVM valdes sēdē jūlijā nolemts ziedot 2,4 miljonus latu Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK). Tā ir lielākā summa, kādu pēdējo gadu laikā LVM atļāvušies ziedot LOK.

"Šā gada vidū, uzzinot, ka ir iespēja saņemt ziedojumu sportam 2,4 miljonus, tika sākts domāt un apzināt kādas varētu būt tās vajadzības, kas ir tie iztrūkumi, ko aizpildīt un kam palīdzēt," raidījumam skaidrojis LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Vaicāts, kā viņš uzzinājis par to, ka LVM jau vasaras vidū lemj par ziedošanu no plānotās gada peļņas Vrubļevskis atbild, ka LOK interesējies par LVM darbības rezultātiem un ziedošanas plāniem. Viņiem nav bijis nekāds noslēpums, ka valdes darba kārtībā iekļauts šāds jautājums.

Šis ir pirmais gads, kad reizē ar ziedojuma naudu LOK no LVM saņem arī mapīti, kurā iegrāmatoti citu sportistu un organizāciju finansiālās palīdzības lūgumi, kas sūtīti valsts uzņēmumam. Saskaņā ar bijušā zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) un LOK pērn noslēgto līgumu tieši LOK kabinetos izlems, cik un kam sporta nozarē atvēlēt no LVM nopelnītās un dāsni ziedotās naudas.

"LVM ir apliecinājuši, ka viņi uzticas mums kā nozares ekspertiem un tāpēc viņi negrib uzņemties būt gudrāki par Romas pāvestu un secināt par sporta vajadzībām, apejot sporta speciālistus," sev uz pleca uzsit Vrubļevskis.

Finanšu ministrijas (FM) apkopojums liecina, ka valsts uzņēmumi ik gadu kļūst aizvien dāsnāki un, ja 2006.gadā ziedoti 1,2 miljoni latu, tad 2009. un 2010.gadā attiecīgi 7,4 un 5,6 miljoni latu. Dāsnākais ziedotājs ir LVM. Pērn nepilna puse no visas naudas ziedota sportam – 42,3%, 34,5% – sociālajai palīdzībai, 14,2% kultūrai un citiem mērķiem.

Izanalizējot līdzšinējo ziedošanas kārtību, tomēr secināts, ka process ir necaurspīdīgs, ziedojumu mērķi pārāk vispārīgi un var atšķirties no valsts prioritātēm, lietderība grūti pārbaudāma, bet lēmumu pieņēmēju loks – pārāk šaurs. Tādēļ FM izstrādāta jauna ziedošanas koncepcija.

Izmaiņas atbalsta arī jaunā Zemkopības ministrijas vadība, kas ir LVM kapitāldaļu turētājs. "Es jau esmu saņēmusi dažu sporta organizāciju pieteikumus, bet es esmu norobežojusies no tiem. Un es nespēju izvērtēt, vai regbijs, vai vēl kāds cits, tad man jāsāk iedziļināties sporta politikā. Es nedomāju, ka tas jādara zemkopības ministrei," "De facto" atzīst atzīst jaunā zemkopības ministre Laimdota Straujuma (ZZS).

Viņa uzsver, ka valstī nepieciešama vienota, caurspīdīga kārtība ziedojumu sadalē. Ziedojumu izvērtēšana, viņasprāt, jāveic kopā ar nozares profesionāļiem.

Patlaban iecerēts, ka ikvienu valsts uzņēmuma ziedojumu, kas pārsniedz 10 tūkstošus, vērtēs Ministru kabinetā kopā ar nozares ekspertiem. Straujuma gan uzskata, ka nekādu desmit tūkstošu barjeru nevajag, lai nesāktos mēģinājumi mākslīgi dalīt prasījumus un lemšana neatgrieztos ministrijas gaiteņos. Tikmēr norūpējies par valdības apkraušanu ar papildu pienākumiem ir LOK prezidents. Viņš domā, ka ar tik mazām summām uz Ministru kabinetu nevajag iet. Vrubļevskis slavē jau esošo kārtību un iebilst pret Finanšu ministrijas rosinātajām pārmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!