Ja Ventspils domē ievēlētās partijas rīkosies tā, kā saka, apcietinājumā esošajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam no partijas "Latvijai un Ventspilij" pietrūks balsu, lai astoto reizi kļūtu par domes priekšsēdētāju, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto".

Pārējo partiju pārstāvji neizslēdz iespēju apsvērt kādu citu "Latvijai un Ventspilij" kandidātu, ja tāds tiktu virzīts.

Ventspils domē ir 13 deputāti. "Latvijai un Ventspilij" pašvaldību vēlēšanās spēja saglabāt minimālu balsu vairākumu, iegūstot septiņus mandātus, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

No šīs partijas saraksta domē ievēlēti Lembergs, Jānis Vītoliņš, Didzis Ošenieks, Guntis Blumbergs, Kristīne Lemberga, Igeta Gredzena un Andris Grigalis. Kamēr Lembergs atrodas apcietinājumā, faktiski partijai ir tikai seši mandāti, jo viņš no cietuma nevar balsot.

Potenciālajai opozīcijai arī ir seši mandāti. "Latvijas attīstībai" Ventspils domē pārstāvēs Edgars Čeporjus un Normunds Pūpols, "Jaunās vienotības" un Latvijas Reģionu apvienības kopīgo sarakstu - Ģirts Valdis Kristovskis un Dace Korna, Jauno konservatīvo partiju - Bruno Jurševics, bet Nacionālo apvienību - Kārlis Vočtavs.

Gan Lemberga vietnieks Vītoliņš raidījumam "De facto", gan Blumbergs aģentūrai LETA uzsvēra, ka Lembergs aizvien ir partijas kandidāts domes priekšsēdētāja amatam, taču viņi nevarēja pateikt, kā panākt Lemberga pārvēlēšanu.

"Esmu pārliecināts, ka tas ir iespējams. Kā mēs to izdarīsim, to mēs redzēsim 1.jūlijā," raidījumam teica Vītoliņš.

Partijai nākamnedēļ plānota valdes sēde, pēc kuras tā sāks sarunas par sadarbību ar pārējām domē ievēlētajām partijām.

Jaunievēlētās domes pirmajai sēdei jānotiek 1.jūlijā, kad Lembergs, visticamāk, aizvien būs ieslodzījumā.

Neviens no sešiem opozīcijas deputātiem negrasās balsot par Lemberga ievēlēšanu mēra amatā. "De facto" gan atzīst, ka vēl pastāv iespēja "Latvijai un Ventspilij" pārvilināt kādu no opozīcijas savā pusē.

Uzreiz pēc vēlēšanām lielākā neskaidrība bijusi saistīta ar Nacionālās apvienības deputātu Vočtavu, kurš nav apvienības biedrs un domē iekļuva visai negaidīti, paceļoties no 12.vietas uz pirmo. Tomēr arī viņš raidījumam norādījis, ka "nevar iedomāties, kā pilsētu varētu vadīt no cietuma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!