Foto: LETA

No amata pienākumu pildīšanas atstādinātais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju un tagadējo Rīgas domes (RD) deputātu Juri Jurašu (JKP) Latvijas Televīzijas raidījumā "1 pret 1" vainoja "oligarhu lietas" izmeklēšanas kavēšanā un nolaidībā.

Raidījums sākotnēji Juraša tikšanos ar Lembergu nosauca par dueli, tomēr Jurašs noteica, ka šo neuzskata par dueli. "Mans duelis ar Lembergu beidzās pirms desmit gadiem, kad es piedalījos viņa aizturešanā. Lemberga duelis tagad ir tiesā," paskaidroja Jurašs.

Jautāts, vai Jurašs bijis tas, kas "Rīdzenes sarunas" nopludinājis žurnālam "Ir", viņš atbildēja noliedzoši, bet pauda viedokli, ka šī persona ir pelnījusi apbalvojumu par to. Diskusijā iesaistījās Lembergs, paziņojot, ka sarunā TV24 Jurašs apgalvojis, ka viņš sarunas nemaz nav noklausījies.

Savukārt Lembergs uz jautājumu, vai viņš "Rīdzenes sarunās" ir piedalījies, atbildēja, ka viņš visu laiku piedalās kādās sarunās, bet nevar pārbaudīt, vai nopludinātās un žurnālā "Ir" publicētās sarunas ir autentiskas. Saistībā ar to, Lembergs arī esot vērsies ar vēstulēm LTV, Latvijas Radio un žurnālu "Ir", lai tie ar dokumentiem un ekspertīzi apstiprinātu apgalvojumus, ka sarunas ir autentiskas.

Lembergs gan apstiprināja, ka vispār ir ticies ar Aināru Šleseru gan laikā, kad viņš bija satiksmes ministrs, gan partijas vadītājs. Tāpat Lembergs apgalvoja, ka KNAB viņam neviens "ne par kādām sarunām nav jautājis".

Sarunai pārejot pie jautājuma, kāpēc "oligarhu lietas" izmeklēšana ir beigusies bez rezultāta, Jurašs uzsvēra, ka uzskata, ka lietā pierādījumi bijuši pietiekami, lai virzītu to uz prokuratūru un pēc tam uz tiesu. Uz jautājumu, kāpēc tas netika darīts, Jurašs skaidroja, ka jau sākot kriminālprocesu, procesa virzītājs saskaries ar virkni pretdarbību, piemēram, Saeimas atteikumu atļaut veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietās, kā arī nav bijusi atbilstoša sadarbība no prokuratūras. "Visi KNAB pēdējie priekšnieki ir darījuši visu, lai vājinātu kriminālprocesa izmeklēšanu," savu viedokli pauda Jurašs.

Turpretī Lembergs Jurašam pārmeta selektīvu sarunu epizožu atlasi un "oligarhu lietas" novilcināšanu. Lembergs sacīja, ka Jurašs bijis atbildīgs par lēmumu par to, kas no operatīvā materiāla, proti, noklausītajām sarunām sūtīt tālāk viņa tā brīža kolēģei KNAB Jutai Strīķei, kas savukārt tālāk šos materiālus nosūtījusi izmeklētājai. Kā piemērs izskanēja epizode ar "LSF Holdings" un iespējamo kukuļa došanu. Lembergs gan noradīja, ka šajā uzņēmumā nedz viņš, nedz viņa bērni nav piedalījušies. Bet uz jautājumu, vai viņš par šo darījumu ir runājis ar Šleseru, Lembergs sacīja, ka neatceras, vai par to runājis ar Šleseru un Ameriku.

Uz šo apvainojumu Jurašs atbildēja, ka lietā tika atlasīts tikai tas, kas nozīmīgs kriminālprocesa uzsākšanā un par ko varētu gūt pierādījumus. Jurašs uzsvēra, ka ar visiem materiāliem vēl pirms kriminālprocesa sākšanas iepazīstināti gan izmeklētāji, gan prokuratūras darbinieki un atlasīti tie, kuriem ir pierādījumu nozīme un kuriem nav. "Pašas perspektīvākās epizodes, kuras varētu pierādīt. No KNAB puses mēs gājām pie prokuroriem palīdzēt atlasīt," sacīja Jurašs. Lembergs gan ņēmās apgalvot, ka Jurašs melo. "Nevis prokuratūra atlasīja, bet viņš atlasīja, ko sūtīt, un nenosūtīja ne šo gadījumu, ne uzturēšanās atļaujas," nemitējās Lembergs.

Arī Jurašs apgalvoja, ka Lembergs melo par to, ka Jurašs būtu novilcinājis un bremzējis "oligarhu lietas" izmeklēšanu. Bijušais KNAB darbinieks vairākkārt uzsvēra, ka visas atbildes un sadarbība KNAB iekšienē ikdienā bijusi sistemātiska, saskaņojot gan termiņus, gan apjomus un atbilžu veidus. "Par kavēšanu tā ir tikai muldēšana," rezumēja pašreizējais RD deputāts.

Skaļā "oligarhu lieta" sākās pirms sešiem gadiem, kad Saeimas atteikums atļaut veikt kratīšanu tā brīža parlamenta deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā kļuva par vienu no Saeimas atlaišanas pamatojumiem. Lietas pamatā bija aizdomas, ka "Rīgas Tirdzniecības ostas" (RTO) patiesie īpašnieki ir Šlesers, Andris Šķēle un Aivars Lembergs. Tagad lieta ir pačibējusi, savukārt, kā iepriekš "Delfi" jau ziņoja, divi no šiem politiķiem jau "legalizējušies" kā RTO īpašnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!