Foto: stock.xchng
Garkalnes pašvaldība vadītājs Mārtiņš Bauze Krastiņš sabiedrības uzmanības centrā nonācis jau ne reizi vien, taču šoreiz šķiet, ir pārkāpts likums par interešu konfliktu - domes priekšsēdētājs darbā pašvaldībā pieņēmis savu dēlu, kura viens no galvenajiem uzdevumiem ir gādāt par tēva publisko tēlu, ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Domes priekšsēdētāja dēlam Mārcim ir komunikācijas zinātnes bakalaurs - tas esot iemesls, kādēļ viņš pieņemts darbā. Viņš pats uzskata, ka ir kompetents un tādēļ nokļuvis Domē. Kādēļ uz šo amatu netika izsludināts konkurss, preses sekretārs īsti nespēja paskaidrot.

"Konkurss? Nuuu.. Es nezinu. Īstenībā, lieta ir tāda, es esmu kvalificēts. Lieta tāda ka ...nu mēs visi kaut kādā mērā esam radinieki. Nu tādā ziņā, ka ir kaut kāds cilts koks visiem cilvēkiem teorētiski, un ja runā par šo likumu, tad ir tāds likums, kurš ...kurš.. Tas ir cilvēktiesību likums, un viņš ir savā ziņā pretrunā ar šo te otru likumu, kas ir par radiniekiem, lūk," stāstīja Mārcis Bauze Krastiņš.

Līdz šim Garkalnes pašvaldības vadītājs, Bauze seniors, bijis iesaistīts ne vienā vien apšaubāmā darījumā vai lēmuma pieņemšanā. Ar iepriekšējā Garkalnes novada domes vadītāja Jura Silova atbalstu, Bauze Krastiņš privatizēja zemes gabalu abpus Siguldas šosejai ar nosaukumu "Brīnumi". Vēlāk ar domes lēmumu viņš tos izdevīgi iemainīja pret zemes gabalu pie ezera. Interesanti, ka toreizējie Garkalnes deputāti nevarēja atcerēties, ka šāds lēmums būtu skatīts domē un pieļāva, ka tas izdarīts aizmuguriski - pa kluso...

Savulaik KNAB bija aizdomas par nelikumīgu Garkalnes domes atbalstu 5000 latu apmērā festivālam "Bauzlande". Tas notika Bauzes sievas īpašumā "Elīnas" un viens no pasākuma organizatoriem bija Bauzes Krastiņa dēls Mārcis.

Savukārt pirms diviem gadiem, kad Zaļo zemnieku biedrs Bauze tika pieķerts kopā ar kaimiņu vedot nelikumīgi pašvaldības mežos nozāģētu koku. Bauze Krastiņš toreiz atrunājās, ka tikai palīdzējis kaimiņam.

Skeptisks par radinieku pieņemšanu darbā ir Pašvaldības savienības vadītājs Andris Jaunsleinis. Privātbiznesa prakse rādot, ka radinieka pieņemšana traucē darbu un to nevajadzētu praktizēt arī pašvaldībām.

Bauzes bērnu pieņemšana darbā pašvaldībā vai ar to saistītajos uzņēmumos, Garkalnē nebūt nav vienīgais gadījums. Pavisam tādu ir septiņi. Pašvaldības deputātēm Aijai Šteinbukai un Ilzei Lieljurei vīri strādā pašvaldības uzņēmumos, deputātiem Kārlim Bružukam un Silvijai Putnikai - māte un meita Berģu skolā. Domes priekšsēdētāja pirmā vietnieka Romualda Klusa meita strādā vienā ēkā ar tēvu - būvvaldē. Garkalne esot mazs ciemats, kurā grūti atrast labus darbiniekus, skaidro Kluss.

Pašvaldības vadītājs Mārtiņš Bauze Krastiņš nevēlējās komentēt dēla strādāšanu domē, kā arī atteicās no komentāriem par radinieku nonākšanu pašvaldības uzņēmumos. Atbildes vietā "Nekā Personīga" filmēšanas grupu izraidīja no viņa kabineta.

Vides un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs nav nolēmis vērsties pret Garkalnes pašvaldību. Situācija ar radinieku pieņemšanu darbā esot pretrunīga un ļoti izplatīta Latvijas pašvaldībās. Taču tikšot domāts par sistēmas izveidi, kura nepieļauj radinieku pieņemšanu darbā, ja tie atrodas tiešā pakļautībā.

"To gadījumu ir tik daudz," skaidroja Sprūdžs, "Tā ir sistēmiska problēma un ir jāmeklē sistēmiska  pieeja. Es negribu paust viennozīmīgu vērtējumu par visām situācijām, tai pat laikā ir skaidrs, ka ir vērts pārskatīt situāciju, kas notiek pašvaldībās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!