Foto: LETA

Piecu Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas deputātu šaubas var izgāzt Latvijas pievienošanos eiro zonai, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pieci frakcijas deputāti esot piepeši mainījuši savas domas, jo uzskatot ka ar eiro ieviešanu ir jāpagaida. Raidījums atgādina, ka Saeimas vairākums iepriekš nolēma nodot komisijām izskatīšanai Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto un valdības akceptēto Eiro ieviešanas likumprojektu, kas noteiks kārtību pārejai no lata uz eiro. Par to nobalsoja 51 deputāts, pret bija 36, bet neviens neatturējās.

Šis likums Saeimā vēl jāskata vairākos lasījumos, bet daži NA frakcijas deputāti nu pauž šaubas par savu atbalstu eiro ieviešanai. Par to nav pārliecināti NA deputāti Imants Parādnieks, Vineta Poriņa, Kārlis Krēsliņš, Jānis Dombrova un Inese Laizāne.

Deputāti uzsver,, ka katrai valstij ir ļoti būtiska sava nacionālā valūta. Tā tomēr ir ne tikai neatkarības simbols, bet arī nodrošina patstāvību, bet kāds nav guvusi faktiskus, tieši precīzus skaitļus un datumus, kāpēc tieši šis brīdis ir tas, kad jāpievienojas eiro.

"Es esmu dzirdējis ekonomistu argumentus, finansistu argumentus, ka nevajag steigties. Tur ir daudzi mīnusu," norāda Krēsliņš

Savukārt Dombrova uzsver: "Tas, ko mēs gan varam prasīt, ja mēs redzam, kāda ir SVF Eiropas Komisijas attieksme, piemēram, pret Grieķiju saistībā ar parāda norakstīšanu, tur gan mūsu valdībai būtu tomēr jāuzstāj, ka, ja mēs norakstam vienai valstij, kāpēc netiek norakstīta vismaz daļa no parāda citai valstij.

Raidījums atgādina, ka valdība ir noteikusi, ka eiro jāievieš no 2014.gada 1.janvāra. Lai tas notiktu, jau gadu mijā jābūt pilnīgai skaidrībai, ka eiro tiks ieviests. Ja kaut kad 2013.gadā notiek referendums vai pat balsu vākšana par referendumu, eiro tuvākajā laikā netiks ieviests.

Ja Saeima eiro ieviešanas likumu pieņems, opozīcijai ir iespējas iesaldēt tā stāšanos spēkā. Satversme nosaka, ka pietiek ar 34 deputātu parakstiem prezidentam, lai sāktos balsu vākšana referenduma rīkošanai. Saskaņas centram Saeimā ir 31 balss, Nacionālās apvienības dumpiniekiem vismaz piecas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!