Foto: Shutterstock
Cilvēku tirdzniecību un meiteņu aizvilināšanu uz ārzemēm ir aizstājis prostitūcijas uzplaukums pašu valstī, un naudas apgrozījums gada laikā prostitūcijā pārsniedzot 60 miljonus latu, svētdien informē TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Pērnā gada nogalē organizētās noziedzības un apkarošanas pārvalde veikusi vairākas aizturēšanas, kurās ķerti suteneri. Viens no grupējumiem – vairāk nekā 10 cilvēku - aizturēts Krasta ielas dzīvoklī, kas bija grupējuma bāze, no kuras meitenes pēc pieprasījuma tika izsūtītas uz adresēm. Pieraksti liecina, ka meitenes vienā vakarā nopelnījušas pat līdz 270 latiem, ziņo raidījums.

Krasta iela nav pirmā vieta, kur grupējums darbojas. Pirms tam zem skaistumkopšanas salona nosaukuma "Oāze" seksuāli pakalpojumi tika sniegti Elizabetes ielā 29b. Tur tirgoja arī alkoholu un bija pat izstrādāti stingri iekšējās kārtības noteikumi. Piemēram, pārbaudes laiks pirms pieņemšanas darbā ir viena nedēļa. Rīta maiņa sākas plkst.10:00, vakara maiņa – 20:00, bet nakts maiņa beidzas 8:00 no rīta. Tāpat ir izvirzītas prasības meiteņu izskatam - sportiskais stils aizliegts, katrai meitenei jābūt zeķubiksēm, matiem jābūt izlaistiem un nokrāsotiem.

Par atteikšanos no klienta meitenēm jāmaksā 15 lati soda nauda un 10% administrācijai, noskaidrojis raidījums.

"Nekā Personīga" norāda, ka "Pantēra" nav vienīgais intīmpakalpojumu sniedzēju grupējums, kas pēdējā laikā aizturēts. Novembrī kriminālvajāšanai par sutenerismu tika nodoti 17 cilvēki. Suteneru grupā bija taksisti jeb šoferi, tāpat adminstratori, kas pieņem zvanus un izsūta meitenes, arī viesnīcas "Reval Hotel Latvija" apsargi.

Prostitūtas atzīstot, ka šodien suteneru forma ievērojami mainījusies - deviņdesmitajos gados šo biznesu atklāti kontrolēja bandītiski grupējumi, bet tagad suteneri slēpjas zem apsardzes firmām vai arī noslēdz īres līgumus par dzīvokļu telpām, vēsta raidījums. Prostitūtas atklāj, ka reizi mēnesī atbrauc tā sauktais dzīvokļu īpašnieks jeb suteners un paņem par katru dienu pienākošos 20 latus. Arī "Nekā Personīga" pārliecinājies, ka masāžu salonos tā saukto suteneru lomu tagad ieņēmušas administratores, bet "drošības jumts" ir apsardzes firmas.

Lai izjauktu suteneru darbību, policija pielieto kādu jaunu metodi – grupējumu vadītajiem uzrēķina nenomaksātos nodokļus. Diviem suteneriem jau uzrēķināti vairāk kā simts tūkstoši latu, trijiem - pārdesmit tūkstoši.

Raidījums ziņo, ka pagājušajā gadā par sutenerismu ierosināti seši kriminālprocesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!