Foto: LETA
Aizvien vairāk Rīgas bezpajumtnieku slimo ar tuberkulozi, turklāt aizvien biežāk atklātajā formā, kas ir bīstama apkārtējiem, svētdien informē LTV raidījums "Panorāma".

Slimības izplatīšanos aizvien biežāk novēro Austrumu slimnīcas ārsti, pie kuriem bezpajumtniekus atved "ātrā palīdzība". Slimnīcas pārstāvji raidījumam stāsta, ka pēdējā laikā ir vismaz 4 – 6 gadījumi mēnesī, kad reanimācijā ievestajiem bezpajumtniekiem atklāj tuberkulozi.

Ārsts Oļegs Šuba norādīja, ka turklāt aizvien biežāk šiem slimniekiem novēro atklātās tuberkulozes formas, kad "baktērijas jau ir savairojušās tādā pakāpē, ka viņš ir bīstams ikvienam". Mediķi skaidro, ka šāds slimnieks var inficēt citus, gan nonākot saskarsmē ar pašu cilvēku, gan lietām, kurām viņš pieskāries. "Apdraudējums ir milzīgs – visur, kur esam kontaktā ar šiem cilvēkiem vai priekšmetiem," raidījumam sacīja Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas pārstāve.

Mediķi raidījumu informēja, ka vēl pirms dažiem gadiem tuberkulozes izplatība Rīgā bija 29 saslimšanas uz 100 000 iedzīvotāju, bet pašlaik šis skaitlis jau pieaudzis līdz 38.

Ārsti bīstamās slimības izplatīšanos saista ar sociālām problēmām. Arī statistika liecina, ka visvairāk slimnieku ir sociālā riska grupās – slimo nestrādājošie, veci cilvēki un mazturīgie.

Mediķi tomēr uzsver, ka tuberkulozi nevar uzskatīt tikai par nabadzīgo slimību, ar to var inficēties ikviens, gan pieaugušie, gan bērni. Tāpēc ir jārūpējas par savu veselību un regulāri jāapmeklē ģimenes ārsts vai plaušu ārsts. Pēdējais turklāt ir primārās aprūpes speciālists, pie kura var doties bez ģimenes ārsta norīkojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!