Foto: DELFI Reporter
Rīgas brīvostā strādā trīs ostas pārvaldnieka Leonīda Loginova radinieki, divi bijušie ministri, viena eksministra sievai un diviem patreizējās ostas valdes locekļu tuviniekiem – liecina TV3 raidījuma "Nekā Personīga" rīcībā nonākušais ostas darbinieku saraksts.

Loginova sieva ir Rīgas brīvostas Starptautisko sakaru un administratīvā departamenta direktore, Spānija pilsonei Irina Gorbatikova.

Savukārt Loginova māsasdēls Edijs Neilands nesen kļuvis par ostas pārvaldes meitasuzņēmuma "Brīvostas flote" direktora vietnieku. Pārvaldnieka znots Toms Bērziņš ir ostas vecākais būvinženieris.

Loginovs skaidro, ka ir apprecējies ar savu darbinieci, nevis pieņēmis darbā radinieci.

"Un es izvēlos daļu darbinieku. Piemēram, to pašu Bērziņa kungu, es uzskatīju, ka viņu darbā nevajag ņemt. Viņš pat bija atbrīvots, kaut gan mans vietnieks viņu paņēma pie sevis, jo viņi nodarbojas ar tehniskām lietām. Tā nav mana hierarhija. Nu mana meita viņu apprecēja," viņš skaidroja.

Pie analītiķa amata ticis ostas valdes locekļa, "Vienotības" pārstāvja Ērika Škapara dēls Mārtiņš.

"Mārtiņam Škaparam ir attiecīga izglītība. Šī ir viņa paša iniciatīva būt šajā amatā," stāsta Ēriks Škapars. Viņš atzīst, ka dēls sāka strādāt ostā laikā, kad viņš jau bija valdes loceklis. "Pirms tam es četrus gadus biju Rīgas domes deputāts, divus gadus Rīgas domes izpilddirektors, un tas nozīmē, ka visi mani radi, viņiem laikam jābrauc uz Preiļiem strādāt?" jautājis Škapars.

Jau ilgus gadus par departamenta direktoru ostā strādā kādreizējais labklājības ministrs Vladimirs Makarovs. Ostas analītiķe ir arī "Saskaņas centra" valdes locekļa Mihaila Kameņecka dēla draudzene Darja Uspenska, savukārt bijušā satiksmes ministra Kaspara Gerharda sieva Vita ir ostas pārdošanas speciāliste.

"Latvija ir tik maziņa, ka nevar saprast, kas ar ko ir kādreiz pārgulējis. Kas kuram ir draugs, kas kuram ir radinieks. Vot. Atnāk Darja, ja, ko es viņai varu pateikt? Inteliģenta meitene, pārzina daudzas valodas, sportiska, ja," sūrojas Leonīds Loginovs.

Par speciālistu NATO kravu jautājumos ostā kļuva bijušais Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Juris Dalbiņš. Viņa vadītajā komisijā pēdējos 9.Saeimas mēnešos tapa likums par ostu policijas izveidi.

Ostas valdes priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks Loginovu atbalsta. Ja pārvaldnieka radi strādā labi, lai strādājot.

Amatpersonas statuss ir tikai valdes locekļiem, Loginovam un viņa vietniekiem. Pārējie ostas administrācijas darbinieki nav valsts amatpersonas un viņiem nav jāiesniedz ienākumu deklarācijas, norāda laikraksts.

Valdības konsultants Ģirts Rungainis uzskata, ka bez ķirurģiskas iejaukšanās "čomu" sistēma Rīgas brīvostā saglabāsies.

"Šobrīd notiek tas, ka valsts vienkārši novēro to, kas notiek ostās un vārgi kaut ko pīkst par to, ka kaut ko vajadzētu darīt. Pa lielam lietas nosaka lielie lietu kārtotāji ostu pārvaldēs vai pašvaldībās, vai arī viņu finanšu sponsori," raidījumam paudis "Prudentia" vadītājs Rungainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!