Foto: Saeimas administrācija
Saeimas deputāti jūlijā, sesiju starplaikā, kad notikušas trīs ārkārtas sēdes, par darbu saņēmuši vairāk nekā maijā un jūnijā, kad uz sēdēm sanāca regulāri, svētdien vakarā pastāstīja TV3 raidījumā "Nekā personīga".

Raidījums ziņoja, ka vasarā deputāti esot saņēmuši arī kompensācijas par dzīvesvietu un transporta izdevumiem. 11.Saeima Kārtības rullī noteikusi, ka sesiju starplaikos nekādus atvilkumus nepiemēro, bet par kavētām sesiju laikā notikušajām Saeimas sēdēm tiem atvelk no algas.

Jūlijā deputāti atalgojumā saņēma 161 000 latu. Tas ir par 7 tūkstošiem vairāk, nekā mēnesi iepriekš. Jūnijā Saeima atvilka no algām tiem, kas sēdes kavēja. Taču tā kā jūlijā nebija sēžu, nebija arī, ko atvilkt. Tādējādi ir iedibināta sistēma, ka Saeimas deputāti brīvajā sesiju starplaikā saņem vairāk nekā darba laikā, klāstīja "Nekā personīga".

Saeimas deputātiem oficiāli nav apmaksāta atvaļinājuma, izņemot dzemdību un bērnu kopšanas gadījumos. Deputāts rudens, ziemas vai pavasara sesijas laikā var dabūt brīvu neapmaksātu nedēļu un viņam atvelk no algas, ja viņš neattaisnoti neapmeklē Saeimas sēdi. Taču šie noteikumi nav spēkā sesiju starplaikos, kas ir pēc Ziemassvētkiem, Lieldienām un vasarā, kad ir brīvi divi mēneši. Sesiju starplaikos var sasaukt ārkārtas sēdes, bet, ja deputāts uz tām neierodas, viņam nekas par to nav. Arī komisiju sēžu apmeklēšana, ja tādas sanāk starp sesijām, ir godaprāta jautājums. Komisiju vadītājiem, viņu vietniekiem un sekretāriem maksā piemaksas, neatkarīgi no tā, komisiju sēdes ir sasauktas vai nav, vēstīja raidījums.

Deputāts Juris Viļums (RP) skaidroja, ka visu jūliju dzīvojis pa Latgali, bijis daudzos pasākumos un apceļojis visu Latgali. Deputāts Rihards Eigims (ZZS) jūliju pavadījis līdzīgi – savā mājā Aglonā.

Savukārt Arvils Ašeradens (V) jūlijā piedalījies daudzu nevalstisko organizāciju vasaras pasākumos, nometnēs, uzstājoties arī par Labklājības ministrijas pozīciju. "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis raidījumam uzsvēris, ka vasarā rutīnas darbs nebeidzas.

"Mums jau īstenībā gan koalīcijas darbs, gan sēdes notika, gan Ministru kabinetā bija šad tad jāuzrodas, bet, paldies Dievam, izdevās arī nedaudz galvu izvēdināt, jo tādā ritmā, kā mums te sanāk raut pa darba mēnesi, nu tad ir tā, ka vienā brīdī mērs pilns un vajag arī atpūsties," teicis deputāts.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) uzsvērusi, ka arī šogad deputātu atalgojums un kompensācijas ir iesaldētas un nav palielinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!