Foto: LETA
Par krievu valodas referenduma apturēšanu Satversmes tiesa (ST) var lemt jau nākamnedēļ un, iespējams, tas tiks apturēts. Tādu varbūtību TV3 raidījumam "Nekā personīga" izteica ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

ST sola rīkoties iespējami ātri, lai nepieļautu varbūtību, ka spriedums sekotu tikai pēc tam, kad jau būtu noticis antikonstitucionāls tautas balsojums. ST praksē jau iepriekš bijušas līdzīgas situācijas, kad nācies apturēt, piemēram, citās tiesās taisītu spriedumu izpildi.

"Tad vienkārši mēs pasakām, ka šobrīd procesam ir jāapstājas. Nenotiek tālāk uz priekšu nekas, kamēr nav Satversmes tiesas sprieduma šajā lietā," sacīja Kūtris. Pēc tam spriedums taptu ne ātrāk kā 7-8 mēnešos, sīki un pamatīgi pētot katru juridisko niansi.

"Satversme pati par sevi ir ļoti lakoniski uzrakstīta. Satversmes tēvs – profesors Dišlers, 20.-30. gados ļoti daudz ir rakstījis par šo jautājumu, [norādot], ka aiz lakonisma ir jāredz tās vērtības un gars. Un Satversmes tiesa savos spriedumos ir ļoti bieži parādījusi, ka zem viena vārda vai lakoniskā teikuma, ir samērā dziļa doma iekšā. Tāpēc tiesai jālasa visas tās interpretācijas, kādas gadu gaitā ir bijušas par konkrēto normu un uz tā balstoties, var pieņemt šo tiesisko lēmumu," norādīja Kūtris.

"Nekā personīga" norāda - lai atzītu, ka referendums par krievu valodu kā otro valsts valodu ir antikonstitucionāls, ST argumenti būs.

Eiropas Savienības tiesas tiesnesis un Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas vadītājs Egils Levits raidījumam sacīja, ka nevēlas būt Satversmes tiesnešu vietā, taču "konstitucionālā teorija saka, ka Satversmei ir zināms kodols un to nevar tik vienkārši mainīt. Šai kodolā katrā ziņā ietilpst demokrātiskas valsts princips, tiesiskas valsts princips, sociāli atbildīgas valsts princips un nacionālas valsts princips. Latvija ir dibināta kā nacionāla valsts latviešu tautas pašnoteikšanās rezultātā un šis moments atspoguļojas tieši Satversmes 4. pantā.".

Pantu, kurā rakstīts, ka "valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru," Levits uzskata par referenduma ceļā negrozāmu.

Uz jautājumu, vai nepieciešamas arī izmaiņas Satversmē, ja ST savā spriedumā atzīs, ka referendums ir antikonstitucionāls, Levits atbildēja: viņaprāt būtu labi, ka Satversmes kodols tiktu atspoguļots, papildinot tās tekstu ar preambulu. Līdzīgi esot rīkojušās daudzas valstis, kuru konstitūcijas rakstītas pēc Otrā Pasaules kara, piemēram, Polija, Lietuva, arī Igaunija, kur noteikts, ka valsts uzdevums ir gādāt par pamatnācijas valodas un kultūras pastāvēšanu.

Pieļaujot iespēju, ka nākotnē tiks rosināti kādi citi referendumi, Levits pieļauj, ka viens no risinājumiem varētu būt, - labojumi attiecīgajā likumā, kas nosaka: ir kāda institūcija, piemēram, ST vai kāda cita, kas pārbauda, vai attiecīgais jautājums ir pieļaujams izlemšanai referendumā, vai nav.

Jau vēstīts, ka nacionālajai apvienībai VL-TB/LNNK šonedēļ izdevās savākt 30 Saeimas deputātu parakstus pieteikumam ST, kurā lūgts apturēt "valodas referendumu".

Atbilstoši Satversmes tiesas likumam, šādu pieteikumu var iesniegt 20 Saeimas deputāti un, kā norāda VL-TB/LNNK, šis skaitlis "sasniegts ar uzviju". Pieteikumu ST parakstījuši kopumā 30 Saeimas deputāti – visi 14 VL-TB/LNNK frakcijas deputāti, 15 "Vienotības'' deputāti, kā arī Zaļo un Zemnieku savienības deputāte Iveta Grigule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!