Foto: AP/Scanpix

Otrdien, 22. martā, Briselē sarīkotie sprādzieni metro stacijā un lidostā, iespējams, bijuši iecerēti arī Latvijas vēstniecības tiešā tuvumā, kur atrodas divu nozīmīgu metro līniju krustojums, liecina TV3 raidījuma "Nekā personīga" rīcībā esoša informācija.

Tiklīdz tika ziņots par upuriem, nolemts vēstniecību slēgt, vēsta raidījums.

"Ņemot vērā ārkārtējo situāciju, var tikai apbrīnot drošības dienestu operativitāti, pašaizliedzību. Varēja būt arī daudz, daudz sliktāk," raidījumam pauda Latvijas vēstniece Eiropas Savienībā Sanita Pavļuta.

Tāpat piektdien kļuva zināms, ka Briseles metro pēc sprādzieniem lidostā nav ticis operatīvi slēgts un evakuēts, jo izrādās, ka iekšlietu ministra pavēlei par metro slēgšanu bija jāsaņem pašvaldības akcepts. Pašvaldība uz šo pavēli nav savlaicīgi reaģējusi, ziņo raidījums. Pēc sprādzieniem Beļģijas iekšlietu ministrs Žans Žambons atkāpās, taču valdības vadītājs Šarls Mišels demisiju nepieņēma.

"Nekā personīga" norāda, ka terora akti Briselē likuši mainīt plānus un ierasto lietu kārtību visām Eiropas Savienības valstīm. Eiropas valstu līderi apņēmušies savienot informatīvās sistēmas, datu bāzes, Eiroparlamenta deputāti, kā arī ir gatavi veidot kopīgu izlūkdienestu, ko nebija izdevies īstenot pēdējos 10 gadus.

Daudzie beļģu dienesti savā starpā ne tikai nedaloties ar informāciju, bet pārāk koncentrējas uz elektronisko izlūkošanu, otrā plānā atstājot aģentu tīkla veidošanu, uzsver raidījums. Tas esot bijis viens no iemesliem, kādēļ tik ilgstoši nav spējuši atklāt teroristu šūniņu pašā Briseles centrā.

Pēc sprādzieniem policijas reidi un aizturēšanas Melenbekā, kā arī Skārbekā notika gandrīz katru nakti.

Ziņots, ka beļģu drošībnieki trauksmes apstākļos strādāja jau kopš 18. marta, kad Molenbekas rajonā aizturēja Parīzes terora aktu rīkotāju Francijas pilsoni marokāni Salahu Abdeslamu.

Pāris dienas pēc tam Beļģijas ārlietu ministrs Didjē Reinderss paziņoja, ka Abdeslams plānojis terora aktus arī Briselē. Uz ielām izvietoja vēl vairāk policistu, Briseles lidostā esot ievesta armija.

Kā vēstīts, Briseles lidostā un metro stacijā nogranda sprādzieni, kuros saskaņā ar oficiālajiem datiem nogalināts 31 cilvēks, bet vairāk nekā 300 guvuši ievainojumus. Atbildību par teroraktiem uzņēmies grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Policija divus aizdomās turētos, kuri sarīkojuši uzbrukumus Briselē, identificējuši kā brāļus Halīdu un Ibrahīmu el Bakrauī. Abi gājuši bojā sprādzienos – Halīds el Bakrauī uzspridzinājies metro stacijā, bet Ibrahīms el Bakrauī lidostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!