Foto: LETA

Ja valsts nepiešķirs papildus naudu, no jūlija Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca līdz minimumam samazinās operāciju skaitu pacientiem, kuriem pēc ārstu konsīlija lēmuma pēc iespējas ātrāk jāveic endoprotezēšanas operācijas, ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Ņemot vērā pašreizējo finanšu situāciju, no jūlija Traumatoloģijas slimnīca paātrinātās rindas slimniekiem mēnesī varēs veikt 10 reizes mazāk operāciju kā ierasts – ap 20 jeb vienu operāciju dienā. Tas ir mazāk, nekā šobrīd slimnīca izoperē nedēļā. Otrajā pusgadā operāciju skaitu būtu iespējams arī dubultot, bet ar noteikumu, ja pusi no operāciju izmaksām sedz pacients. Šādu operāciju cenas svārstās no 700 līdz dažiem tūkstošiem latu.

Traumatoloģijas slimnīca šogad normālā noslodzē strādājusi tikai pirmos gada mēnešus, veicot aptuveni 200 operācijas mēnesī. Vairums operāciju veiktas pacientiem, kuriem tās jau bija pārceltas no iepriekšējā gada, kad arī slimnīcai pietrūka nauda.

Šogad martā slimnīcas vadība rakstīja brīdinājuma vēstuli Veselības ministrijas valsts sekretāram Rinaldam Muciņam un Nacionālajam veselības dienestam. Slimnīca lūdza atrast 580 000 latu, lai varētu izoperēt pacientus, kas pēc ārstu konsīlija atzinuma ilgāk gaidīt nevar. Ministrija atbildēja, ka naudas nav un nebūs.

Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) slimnīcai pārmet neprasmīgu saimniekošanu un iesaka labāk "plānot darbu". Savukārt valsts sekretārs Muciņš, kam slimnīca sūtīja vēstuli, par "Nekā Personīga" jautājumiem izskatījās pārsteigts un stāstīja, ka vēstuli pārsūtījis Valsts veselības dienestam.

Slimnīca atgādina, ka valdības izdotie noteikumiem paredz – cilvēkiem, kas saņēmuši ārstu konsīlija atzinumu steidzami veikt operāciju, tā pienākas 6-12 mēnešu laikā paātrinātā kārtībā.

Šovasar Traumatoloģijas slimnīcas konsīlijs, kas vērtē pacientu stāvokli, vairs nesanāks, lai lieki nedotu cilvēkiem cerības. Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Vitolds Jurkevičs raidījumam stāsta, ka nākamais endoprotezēšanas konsīlijs varētu sanākt tikai septembrī, vai oktobrī, lai uz operācijām nosūtītu pašus smagākos pacientus.

Šobrīd valstī rindā uz endoprotezēšanu stāv 22 tūkstoši pacientu, no tiem vairāk kā puse Traumatoloģijas slimnīcā. Lai rindu likvidētu, operējot ar pilnu noslodzi, paietu 4-5 gadi. Tieši tāpēc daudzi pacienti stājoties rindā, tikko kā locītavām radušās kādas problēmas.

Salīdzinājumam: treknajos gados Latvijā tika veiktas līdz 7500 endoprotezēšanas operāciju. Pašlaik valsts apmaksā 2600. Vairāk kā 60% no tām veic Traumatoloģijas slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!