Pēdējos gados vairāki prokurori, kas izmeklē sarežģītas lietas pret sabiedrībā pazīstamām personām, piedzīvojuši uzbrukumus un pakaļdzīšanās, svētdien informē TV3 raidījums "Nekā personīga".

2008.gada 7.septembrī Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Juris Juriss, kurš uztur valsts apsūdzību tiesā, kur par dažādiem smagiem ekonomiskiem noziegumiem uz apsūdzēto sola sēž Aivars Lembergs, viņa dēls, un Ansis Sormulis, pamanījis, ka viņa personīgajai automašīnai seko. Prokurors atradās atvaļinājumā. Viņa uzmanību saistīja automašīna "Crysler", kas jau labu laiku brauca prokuroram nopakaļ bez ieslēgtām tuvajām gaismām un vāji saskatāmu numurzīmi, ziņo raidījums.

Prokurors nolēmis pārbaudīt sekotāju, un pēdējā brīdī, luksoforā mirgojot zaļajam signālam, izbrauca krustojumu. Sekotāju neapstādināja pat sarkanais signāls. Negaidīti nogriežoties vairākās mazās sānieliņās, prokurors pārliecinājās, ka sekotājs ne tikai turpina viņu vajāt, bet pat vēlas, lai tiek pamanīts. Tikai pēc ilgstošas pakaļdzīšanās "Crysler", strauji palielinot ātrumu, pabrauca prokurora vadītajam auto garām un sekošanu vairāk neturpināja, notikumus atstāsta "Nekā Personīga".

Juriss raidījumam par notikušo paudis, ka "vizuālā novērošana tiek veikta tā, lai objekts, kuru izseko, to pamana, acīmredzami dodot par sevi zināt, lai uztraucas tas cilvēks, lai varbūt pārdomātu savu profesionālo rīcību".

Otrs ietekmēšanas mēģinājums noticis pērnā gada 6.novembrī , kad neilgi pirms pusnakts prokurors Juriss savā telefonā saņēmis īsziņu ar tekstu: "Tu esi ******, labāk būtu, ja tu sargātu mežu, tā vieta tu cakare pilsonu liktenus. Ir ar ko klat". Ziņa esot sūtīta no Lielbritānijā reģistrēta telefona numura.

Prokurors raidījumam atzinis, ka "galvenais ir uz šiem gadījumiem reaģēt atbilstoši, neapmulst". "Vienmēr, protams, jādomā arī par personīgo drošību. Cik zinu, citiem prokuroriem dažādi ir bijis, par šiem gadījumiem likumā noteiktā kārtībā ziņojam. Izmeklēšanas iestādēm ir jāšķetina tie gadījumi tālāk. Jautājums ir, cik viņi būs spējīgi pēc viena noteiktā gadījuma konstatēt šīs te noteiktās personas," sacījis Juriss.

Prokurors atturas runāt par iebiedēšanas iespējamiem pasūtītājiem, kamēr notiek izmeklēšana, norāda "Nekā Personīga".

Cita pieredzējusi prokurore Velta Zaļūksne automašīnas patraukšanos garām lielā ātrumā tikai dažus centimetru attālumā no viņas uztvērusi kā jauniešu pārgalvību. Taču dažus mēnešus vēlāk, 2006.gada novembrī, pārliecinājusies, ka notikušajam nav nejaušs raksturs, informē raidījums.

Zaļūksne ir zināma kā prokurore, kura pieprasījusi bargus sodus augstām un arī ietekmīgām amatpersonām, tostarp "Jūrmalgeitas" darboņiem, bijušajam Ekonomikas policijas vadītāja vietniekam, KNAB apzadzējiem, kā arī dzimumnoziegumus pastrādājušajiem no "Logos centra", atgādina "Nekā Personīga".

14.novembra vakarā, dodoties pastaigā ar suni, prokurore ievērojusi neparastā vietā novietotu automašīnu. No tās izkāpis kāds vīrietis un, neko neteikdams, apgājis prokurorei apkārt. Kad Zaļūksne pietuvojusies, lai noskaidrotu transportlīdzekļa numuru, vīrietis strauji iekāpis automašīnā un atpakaļgaitā centies prokurorei uzbraukt. Izvairoties no negaidītā manevra, prokurore atgriezusies mājās, kad dažus metrus no ieejas tā pati automašīna atkal lielā ātrumā centusies viņu notriekt, notikumus atstāsta "Nekā Personīga".

Draudu cēloņus uzņēmusies noskaidrot Drošības policija, bet Zaļūksnei Valsts policija nodrošinājusi apsardzi. Tomēr neviens no iesaistītajiem raidījumam nav atklājis, kurš pasūtīja prokurora iebiedēšanu.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis raidījumam norādījis, ka "valsts joprojām ir spējīga reaģēt uz vieniem individuāliem draudiem pret vienu individuālu prokuroru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!