Foto: LETA
Raidījms „Nekā personīga" noskaidrojis, ka partijai „Vienotība" galvenokārt ziedojuši pašas partijas biedri un cilvēki, kuru bizness ir atkarīgs no valsts pārvaldes. Savukārt partijai „Saskaņa" prāvākais ziedotāju skaits esot no Rīgas uzņēmējiem.

Tas, ka ziedojums varas partijai esot labākā investīcija biznesā, atspoguļojoties pēdējos publicētajos partiju sponsoru sarakstos. Tie uzņēmēji, kas ziedo partijām, bieži uzvarot ministriju, valsts un pašvaldību konkursos, sarunu procedūrās, norāda raidījums. Ar lielu atrāvienu no visiem lielākie finanšu saņēmēji esot "Vienotība" un "Saskaņas centrs".

„Nekā personīga" stāsta, ka daudz naudas "Vienotībai" atvēlējuši pašu biedri, bet lielu daļu uzņēmēji, kuru bizness būtu apdraudēts, ja nesaņemtu pasūtījumus no "Vienotības" pārvaldītajām ministrijām. Dāsni bijuši informācijas tehnoloģiju uzņēmumu īpašnieki no "Exigen group" (Ivars Puksts, Roberts Kronbergs 7500 latu) un FSM group (Jānis Bergs un Jānis Rancāns 19 870 latu). Šī firma tikko noslēgusi līgumu ar Finanšu ministriju (FM) par grāmatvedības sistēmu pielāgošanu eiro. Ir arī apjomīgas vienošanās ar Aizsardzības ministriju (AM) un "Latvijas Valsts mežiem", vēsta raidījums.

Partijai ziedojuši esot būvnieki, kuriem darbus pasūta ārstniecības iestādes  - SIA "Ditton" (būves konsultante Nataļja Logina 2108 latu), Tukuma dome (SIA "Telms" īpašnieks Raivis Nikolajevs - 7028 latu), Neatliekamās palīdzības dienests (AS "Rīgas sanitārā autobāze" akcionāri Marģers Kļaviņš 2500 latu, Uldis Villers 2000 latu, Roberts Kronbergs 2500 latu), Latvijas valsts meži (AS "Universālais terminālis" valdes loceklis līdz 2013.gada februārim Arnolds Laksa, 2500 latu), Latvijas valsts ceļi (SIA "IGATE" darbinieki Oskars Plonis 9000 latu un Baiba Rācene 3000 latu).

Artis Kampars, Vienotības ģenerālsekretārs  žurnālistiem apgalvoja "ka ziedojumiem neesot saistības ar saņemtajiem valsts pasūtījumiem.

"Es kategoriski norobežojos no jebkādiem šādiem pieņēmumiem, mums ne pie vienas ziedojumu saņemšanas nav nekādu šādu solījumu, vai kaut kādas attiecības, kuras varētu ļaut cerēt uzņēmumiem turpināt vai sākt kādu sadarbību ar valsts uzņēmumiem. Es negribu no viņiem izprasīt, lai viņi netuvojas kādam konkursam vai valsts institūcijai," atbildējis Kampars.

32 000 latu "Vienotības" kasē nākuši no personām, kurām nav ne uzņēmumu, ne tie ir uzņēmumu vadībā, ne arī strādā kādā labi atalgotā valsts darbā. Kampars pieļauj, ka šiem cilvēkiem palūgts noziedot kāda cita vietā. KNAB regulāri viņam prasot izskaidrot vienu vai otra ziedotāja saistību ar partiju. Tomēr cilvēku centienos noslēpt savu finansiālo atbalstu partijai ģenerālsekretārs vainoja medijus.

"Saskaņas centra"  šī brīža budžets pēc "de facto" aplēses  esot 180 000 latu. Partiju atbalstot būvnieki, kuriem ir līgumi ar Rīgas domes Satiksmes departamentu un citām iestādēm, kas pasūta būvdarbus  - SIA "Kliko" īpašniece Lidija Kosmočova 9000 latu, SIA "Suis" Rīga vadītājs Jānis Jukšinskis 5000 latu, SIA "Tilts" īpašnieki Andrejs Popovs 5000 latu un Sergejs Gridņevs 5000 latu. Andra Rāvja uzņēmumu vadītāji 1600 latu, SIA "BMGS" akcionārs Vasilijs Sokolovs 1200 latu.

 Ievērojamas summas iemaksājuši Rīgas domes deputāti, kas saņem algas pašvaldības kapitālsabiedrībās vai arodbiedrībā LABA - Ivans Ivanovs 4000 latu, Igors Solovjovs 3998 latu, Jānis Ločmelis 3000 latu, Nikolajs Zaharovs 10 000 latu, Aivars Bergers 10 000 latu, Igors Kuzmuks 2000 latu, Tatjana Lukina 500 latu, Maksims Tolstojs kopā ar sievu Rīgas namu pārvaldnieka valdes locekli Jeļenu Jakovļevu 5999 latu. 

Partijas kasi piepildījuši arī atbalstītāji no reģioniem. Piemēram, Daugavpilī saziedojuši pilsētas komunālo uzņēmumu un iestāžu darbinieki  - bijušais Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītājs Aleksejs Burunovs 500 latu, Daugavpils domes privatizācijas komisijas loceklis Nikolajs Ignatjevs, Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska, "Labiekārtošana -D" darbiniece Irina Gareviča - Jureviča 800 latu, "Daugavpils - D" valdes loceklis Vjačeslavs Krankals 1000 latu, Daugavpils Īpašumu reģistrācijas nodaļas vadītājs Aleksejs Nikolajevs 1000 latu.

Par ziedojumiem atbildīgā esot Saeimas frakcijas konsultante Žanna Šagbazjana, taču viņa nevarēja atbildēt par partijas kampaņu kopumā. Partijā visu kontrolējot "Saskaņas centra" priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Ušakovs žurnālistiem atbildējis, ka "Mēs turpināsim to bukletu izplatīšanu "Tava Rīga", tas ir tīri loģiski, tas buklets mums ir jau praktiski gadu un tas, mūsuprāt, ir svarīgs instruments. Tas ir viens. Otrais, kas neprasa daudz līdzekļus, bet prasa vienkārši daudz resursu, cilvēku resursu un visu pārējo, tas ir tikšanās pagalmos. Mums katru dienu notiek tikšanās pa visiem rajoniem, nu tā, cilvēku skaits, mērāms simtiem. Un ceturtais, mums būs uz pēdējām nedēļām vides reklāma. Un tas ir pēc būtības viss."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!