Latvijas Raidorganizāciju asociācija (LRA) nolēmusi sagatavot un iesniegt Saeimai atklātu vēstuli, kurā pausti iebildumi pret sasteigtiem grozījumiem priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, informēja Latvijas Televīzijas Sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Liepiņa.
LRA cer, ka tādējādi tās paustās bažas iegūs plašāku rezonansi sabiedrībā. Asociācija uzskata, ka šo jautājumu nedrīkst risināt sasteigti, bet šo grozījumu steidzīgā gatavošana liecinot par mēģinājumu izmantot jaunā priekšvēlēšanu likuma neveiksmi, lai uz tā fona kādi politiskie spēki gūtu popularitāti.

Iecerētie priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumi ir uzskatāmi par vārda brīvības ierobežojumu, jo var mazināt informācijas saņemšanu un paušanu tieši pirms Saeimas vēlēšanām. Pieņemot šāda veida likuma grozījumus, tiktu rupji pārkāptas preses likuma 1., 4. un 5.panta normas, kā arī Latvijas Satversmes 100.pants un vairākas starptautiskas konvencijas, teikts paziņojumā.

Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētāja vietniece Ingrīda Brigita Stroda aģentūrai LETA pastāstīja, ka arī NRTP sēdē šodien nolemts, ka iecerētie grozījumi nav atbalstāmi.

Kā komentēja Stroda, nav pieļaujams, ka elektroniskajiem un drukātajiem medijiem būtu nevienlīdzīgas tiesības, kādam piešķirot privilēģijas.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ar balsu vairākumu nolēma no priekšvēlēšanu aģitācijas Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām svītrot 90 dienu aģitācijas un reklāmas aizliegumu presē.

Komisija ir atbalstījusi tikai 90 dienu priekšvēlēšanu aģitācijas un reklāmas aizliegumu radio un televīzijā, kā arī vides reklāmā.

9.februārī Saeima pēc ilgām un asām debatēm pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas ļaus 90 dienas pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām aizliegt priekšvēlēšanu reklāmu.

Likumprojektā paredzēts noteikt, ka 90 dienas pirms Saeimas un Eiropas parlamenta vēlēšanām "politiskās organizācijas, politisko organizāciju apvienības vai individuālā deputāta kandidāta priekšvēlēšanu aģitācija un reklāma ir aizliegta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!