Lai saglabātu sabiedrībai Raiņa un Aspazijas memoriālo ēku, kurā abi literāti savulaik dzīvojuši, bet vēlāk māju pārdevuši, Kultūras ministrija ēkas īpašniekiem maiņas rezultātā piedāvās valsts īpašumā esošo ēku Cēsu ielā 17, kurā savulaik bija Ļeņina muzejs.
Valdības komiteja pirmdien, 25.februārī, skatīs rīkojuma projektu par nekustamo īpašumu maiņu. Cēsu ielas ēkā Padomju Savienības laikā bija Ļeņina muzejs, bet pēc atmodas laika tajā bija Rakstniecības muzeja filiāle, kas šobrīd atrodas Pils laukumā 2, stāstīja Kultūras ministrijā.

Māju Baznīcas ielā 30 Rainis savulaik pārdevis. Šobrīd mājas īpašnieki ir trīs - divi no viņiem dzīvo ASV, bet viens Austrālijā. Īpašnieki apzinās muzeja vērtību, tādēļ piekrituši mainīt šo māju pret ēku Cēsu ielā 17, stāstīja ministrijā. Abas ēkas novērtējuši neatkarīgi auditori un secinājuši, ka to vērtība ir līdzīga un līdz ar to valstij, atdodot namu Cēsu ielā privātīpašumā, nebūs zaudējumu.

Baznīcas ielas koka ēkai pēc tās pāriešanas valsts īpašumā būs jāveic būtisks remonts par valsts līdzekļiem. Šobrīd ēkas tehniskais stāvoklis esot apmierinošs - sienas un jumts esot normālā stāvoklī. Tomēr būs nepieciešams būtisks kosmētiskais remonts, jo būs jāsaglabā koka ēkas āriene. Pagaidām nav zināms, cik līdzekļu vajadzēs memoriālās mājas remontam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!