Pirmdien koalīcijas sēdē reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) ierosinās Rajonu pašvaldību reorganizācijas likuma projektā noteikt, ka rajonu reorganizācijas plānu realizēs nevis "atbildīgā pašvaldība", bet rajona pašvaldību izvirzīta un Ministru kabinetā apstiprināta amatpersona, informēja ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.
Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas akceptētais Rajonu pašvaldību reorganizācijas likumprojekts paredz, ka "rajona pašvaldības darbu no 2009.gada 1.jūlija organizē un vada (tai skaitā administrē finanšu līdzekļus un atbild par to izlietojumu) atbildīgās pašvaldības dome". Atbildīgo pašvaldību nosaka Ministru kabinets.

Atbildīgās pašvaldības domei, saskaņā ar likumprojektu, bija jāpieņem arī lēmums par rajona pašvaldības darbības izbeigšanu.

Pret atbildīgās pašvaldības noteikšanu kategoriski iebilda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti, kuri pauda viedokli, ka "pie likumprojekta vēl nopietni jāpiestrādā", tā izskatīšana jāatliek vismaz uz nedēļu, turklāt nedrīkstot ignorēt apriņķu pašvaldības, par kurām runāts vairākos patlaban spēkā esošajos likumos.

Saskaņā ar izstrādāto likumprojektu rajonu pašvaldību, kurās ir vismaz divi novadi, reorganizācijas plānu izstrādāšanas kārtību un plānā ietveramo saturu līdz šā gada 1.jūnijam noteiks Ministru kabinets.

Rajona padomei savs reorganizācijas plāns būs jāapstiprina līdz šā gada 31.decembrim, bet jārealizē no 2009.gada 1.jūlija līdz 31.decembrim.

Ja rajona padome likumā noteiktajā termiņā neapstiprinās rajona pašvaldības reorganizācijas plānu vai apstiprinātais plāns būs pretrunā ar likumu, par attiecīgās rajona pašvaldības reorganizāciju lems Ministru kabinets, izdodot uz šo rajona pašvaldību īpašus noteikumus.

Likumprojekts paredz, ka rajona padome laikā no 2008.gada 1.maija līdz 2009.gada 1.jūlijam rajona pašvaldības nekustamo īpašumu var atsavināt, ieķīlāt, apgrūtināt ar lietu vai saistību, kā arī iznomāt ilgāk par 2009.gada 1.augustu, taču tikai ar Ministru kabineta piekrišanu.

Rajona padomei līdz 2009.gada 30.jūnijam būs atļauts izlietot ne vairāk kā 50% no plānotā 2009.gada rajona padomes budžeta izdevumiem. Ja būs nepieciešams izlietot vairāk līdzekļu, par to būs jālemj Ministru kabinetam.

Zalāns apgalvoja, ka, apmeklējot vairākus rajonus, viņš pārliecinājies, ka rajonu padomes atbalsta likumprojektā iestrādāto pamatprincipu - esošā rajona padome pati izstrādā reorganizācijas projektu, bet Ministru kabinets iejaucas tikai tad, ja rajona padome nespēj vienoties par rajona mantas un funkciju nodošanu novadiem. Turklāt rajonu padomes paudušas viedokli, ka nav nepieciešama simtprocentīga viedokļu saskaņa, pietiks, ja par reorganizācijas projektu nobalsos 75% rajona padomes locekļu.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāres vietnieks Artis Stucka informējis deputātus, ka ministrijas speciālisti realizēs "pilotprojektu" - izstrādās iespējamo reorganizācijas projektu Rīgas un Saldus rajonam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!