Foto: LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) šī gada jūnijā ir uzsākta Elektromagnētiskās navigācijas bronhoskopijas (ENB) pielietošana plaušu vēža un citu plaušu slimību diagnostikā. Jūnijā stacionārā "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" ENB ir veiksmīgi pielietota jau sešiem pacientiem, portālu "Delfi" informēja RAKUS pārstāve Ilga Namniece.

Kā skaidroja RAKUS, tā ir mazinvazīva metode, kas nodrošina perifēru plaušu veidojumu diagnostiku, kas nav sasniedzami ar parastas bronhoskopijas palīdzību. Šī metode var tikt pielietota arī, lai iezīmētu nelielus veidojumus pirms operācijas, ko pēc tam varēs redzēt videotorakoskopiskas operācijas laikā.

RAKUS galvenais speciālists torakālajā ķirurģijā Māris Apšvalks norāda, ka šobrīd vērojams pacientu skaita pieplūdums, kuri pēc Covid-19 izslimošanas ir veikuši dažādus plaušu izmeklējumus un kuriem ir konstatētas dažāda veida izmaiņas plaušās.

Apšvalks uzsver, ka jauniegādātās plaušu navigācijas iekārtas galvenā un būtiskākā priekšrocība – pacients vairs nebūs jāoperē tikai diagnostikas nolūkos, kas būtiski samazinās potenciālos komplikāciju vai veselības sarežģījumu riskus.

"Torakālā ķirurga uzdevums ir paņemt audus un nosūtīt histoloģiskai izmeklēšanai. Piebildīšu, ka būtiski tiek samazināts laika posms, ko mediķi velta izmeklējuma un/vai manipulāciju veikšanai, tādēļ, kāpinot jaudu, plānojam palīdzēt – ārstēt pēckovida veselības problēmas lielākam skaitam pacientu," skaidroja Apšvalks.

"Ar Elektromagnētisko bronhonavigācijas sistēmu ir iespējams precīzi piekļūt un bioptēt pat tādus veidojumus plaušās, kas ir mazāki par diviem centimetriem un atrodas jebkurā plaušas daļā. Šī sistēma apvieno bronhoskopiju un datortomogrāfiju, rada virtuālu karti, kas palīdz nokļūt vajadzīgajā vietā. Ar šīs metodes palīdzību būs iespējams izvairīties no nevajadzīgām diagnostiskām operācijām, lai diagnosticētu plaušu vēzi. Multidisciplinārajai mediķu komandai tagad arī Rīgas Austrumu slimnīcā ir iespēja plaušu vēža pacientiem nodrošināt pasaulē atzītas un plaši pielietotas metodes efektīvākai diagnostikai un saudzīgākai ārstēšanai, kopējās dzīves kvalitātes uzlabošanai," skaidroja Apšvalks.

Kā norādīja Torakālās ķirurģijas un invazīvās pneimonoloģijas klīnikas vadītājs Ints Siliņš, ENB ir iespējams pielietot ne vien onko-hematoloģisku, bet arī iekaisumu slimību, piemēram, tuberkulozes, mikozes u.c. slimību, diagnostikā un ārstēšanā.

Tāpat tā tiek izmantota neoperējamu, augsta riska pacientu gadījumos, kad nepieciešama patoloģiskā procesa histoloģiska verifikācija, lai varētu piemērot visatbilstošāko ārstēšanas metodi, kas tiek vērtēta multidisciplināros konsilijos.

Savukārt Torakālās ķirurģijas un invazīvās pneimonoloģijas klīnikas Endoskopiju nodaļas vadītājs Juris Pēteris Lejnieks skaidroja, ka ENB iekārta ir aprīkota ar vairākām zondēm, tādējādi ar ierīci ir iespējams nokļūt praktiski jebkurā plaušu zonā un paņemt biopsiju no patoloģiskā veidojuma.

"Elektromagnētiskās navigācijas bronhoskopijas laikā bojātais plaušas segments var tikt iezīmēts ar speciālu krāsvielu, pēc tam pacientam var veikt bojāto audu precīzu rezekciju jeb izņemšanu. Operācijas mērķis ir atrast šos veidojumus un izņemt, pēc iespējas saglabājot veselos plaušaudus," uzsvēra Lejnieks.

Minētā diagnostikas un ārstēšanas metode tiek pielietota RAKUS stacionārā "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" Torakālās ķirurģijas un invazīvās pneimonoloģijas klīnikā, kuras vadītājs ir Ints Siliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!