Foto: F64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) ārsti lūdz sabiedrību saglabāt mieru un pieņemt racionālus lēmumus – cilvēkus ar augšējo elpceļu slimību simptomiem nedoties uzreiz uz stacionāra "Gaiļezers", Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīniku vai stacionāru "Latvijas Infektoloģijas centrs", cerot pārliecināties, ka nav "Covid-19" saslimšana, norāda slimnīcā.

Diagnostiskie testi uz "Covid-19" tiek veikti tikai tad, ja pacients ir atgriezies no kādas no "Covid-19" skartajām teritorijām un viņam ir izpaudušies infekcijai raksturīgie simptomi.

Tāpat personas, kuras atbilst SPKC noteiktajiem kritērijiem var zvanīt arī uz tālruņa numuru 67801112, kur speciālisti izvērtēs veselības stāvokli un noteiks laiku, kad būs iespējams doties uz analīžu veikšanu.

RAKUS atgādina, ka bez iepriekšēja pieraksta uz analīžu paraugu nodošanu doties nedrīkst. "Covid-19" diagnostiskie testi netiks veikti cilvēkiem, kas vienkārši būs ieradušies Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā.

"Lai gan saprotam, ka iedzīvotāji ir satraukušies, bet ir izstrādāts rīcības algoritms, saskaņā ar kuru slimnīcas sniedz palīdzību un pacienti var būt droši, ka šo palīdzību saņems. Tādēļ aicinu ikvienu - saglabāt mieru un rīkoties racionāli, lai neradītu haosu. Nekādā gadījumā nedodieties uz slimnīcu neatliekamās palīdzības pacientu uzņemšanas klīnikām, nekonsultējoties ar 113 mediķiem!" norāda RAKUS valdes loceklis Aleksejs Višņakovs.

Cilvēki tiek aicināti, pirms pieņemt lēmumu, doties uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīniku būt līdzatbildīgiem un padomāt, vai ar savu ierašanos neatliekamās palīdzības klīnikā viņi neapdraudēs tur esošos līdzcilvēkus – citus pacientus un arī mediķus. Ja ārstniecības iestādē nonāks (vai apmeklēs) pacients ar "Covid-19" infekciju - viņš, pats to nezinot, var inficēt rindā gaidošos pacientus, tādējādi veicinot strauju "Covid-19" izplatību.

RAKUS informē, lai arī turpmāk Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikas mediķi iespējami ātrākā laikā spētu sniegt palīdzību pacientiem, saskaņā ar medicīniskām prioritātēm, slimnieku pavadošās personas tiek aicinātas nedoties līdzi tuviniekiem ar NMPD transportu uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīniku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!