Foto: LETA
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (RAKUS) sākta iekšējā pārbaude par ārstes rīcību, neļaujot vīram apmeklēt savu smagi slimo sievu, kura intensīvajā terapijā nomira, otrdien vēsta LTV.

Lienīti Medni-Spāri piecus gadus slimības dēļ aprūpēja viņas vīrs – Vladis Spāre. Viņai bija diagnosticēta motoneironu saslimšana – paralizētas bija rokas, kājas, kakla muskulatūra, tamdēļ nevienu palīgā viņa nevarēja pasaukt, raidījumam stāsta Spāre.

Uz RAKUS sievu aizveda, lai ievietotu barošanas caurulīti, bet pēc pāris dienām viņa nomira. Vīru pie sievas slimnīcā nelaida, viņš no viņas atvadīties nevarēja.

"Viņa nomira pilnīgā vientulībā. Absolūti dehumanizētā vidē. Viņi tur aizbildinās ar kaut kādu karantīnu, bet paši staigā baltajos halātos un parastajās maskās. Es būtu ar mieru uzvilkt skafandru, ja man piedāvātu nokļūt pie savas sievas. Bet neiroloģe daktere Puriņa teica – nevar, nevar, nevar," LTV stāsta Spāre.

RAKUS Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Guntis Karelis gadījumu sauc par nelaimīgu pārpratumu. Vīru neielaist lemts vien dienā, kad notika caurulītes ievietošana – epidemioloģisku apsvērumu dēļ. Nākamajās dienās vīrs sievu varētu apciemot.

Par to, kādēļ ārstējošā ārste nav informējusi Spāri par iespējām tomēr sievu apciemot, slimnīcā sākta iekšējā izmeklēšana. Visticamāk, ārstei tiks piemērots disciplinārsods, vēsta LTV.

Par pacientu apmeklēšanas vadlīnijām slimnīca sola vēlreiz informēt visus iesaistītos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!