Foto: RAKUS
8. maijā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) veikta Latvijā vēl nepieredzēta operācija – kādai pacientei tika saīsināts zemmēles kaula rags, kas bija nospiedis iekšējo miega artēriju, radījis asinsvadu sašaurinājumu 70% apmērā, būtiski ietekmējot gan pacientes pašsajūtu, gan arī kopējo dzīves kvalitāti, portālam "Delfi" pavēstīja RAKUS pārstāve Ilga Namniece.

Operācija ilga pusotru stundu un noritēja veiksmīgi. Savukārt pēc trīs dienām, 11. maijā, paciente devās mājup. Turklāt pacientei pēcoperācijas periodā nav nepieciešama rehabilitācija, vien divu nedēļu garumā jāierobežo fiziskās slodzes aktivitātes.

Līdz operācijai paciente vairāk nekā gadu izjuta regulāras galvassāpes, bet aptuveni četrus gadus viņu nomocīja galvas reiboņi. Papildu minētajam sievietei bija arī līdzsvara traucējumi, nestabilitāte un dzirdes traucējumi kreisajā ausī.

"Zemmēles kauls piedalās kā atbalsta punkts rīšanas un runāšanas funkciju nodrošināšanā. Tam abās pusēs atrodas divi ragi. Šajā gadījumā pacientei kreisās puses rags bija izaudzis par garu, ieaudzis starp artērijām, nospiežot iekšējo miega artēriju. Iekšējā miega artērija apasiņo galvas smadzenes. Ja tā tiek nospiesta, rodas būtisks asinsvadu sašaurinājums un asinsrites traucējumi galvas smadzenēs," ar Namnieces starpniecību pauda RAKUS stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" Onkoķirurģijas klīnikas, Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Romāns Dzalbs.

Šo operāciju veica multidisciplināra mediķu komanda: Romāns Dzalbs, Elza Rāte, Aija Krastiņa Nataļja Parhomenko, Elita Birzniece, Dace Markovska, Alise Adoviča un Eva Grūdupa.

Dzalbs ar Namieces starpniecību norādīja, ka operācija bijusi ļoti atbildīga, jo vajadzēja atbrīvot nospiestos maģistrālos asinsvadus, kas apgādā ar asinīm galvas smadzenes.

"Sākotnēji biju pārliecināts, ka veselības stāvokļa uzlabojumi būs sagaidāmi pēc vairākiem mēnešiem, taču, 10. maijā dodoties apraudzīt pacienti, viņa mani sagaidīja smaidoša un priecīga. Pirmo reizi vairāku gadu laikā viņai nesāpēja galva, nebija reiboņu un līdzsvara traucējumu. Šis pavisam noteikti manā pieredzē ir pirmais šāds gadījums, un esmu patiesi gandarīts, ka, pateicoties multidisciplināras ārstu komandas darbam, mums ir izdevies palīdzēt," norādījis Dzalbs.

Namiece norādīja, ka elektroniskajā zinātnisko publikāciju datubāzē pieejamas vien dažas publikācijas par līdzīga veida operācijām, kas veiktas ārvalstīs. Zviedrijā tāda veikta 2008. gadā, Austrālijā 2018. gadā, bet ASV pērn – 2020. gadā, turklāt nevienā no tiem nav bijusi abpusēja ietekme uz miega artērijām.

Pēc laika plānots pacientei veikt operāciju arī kakla labajā pusē, jo tur artērija "met tādu kā cilpu" ap zemmēles kaula ragu, radot turbulentu asinsplūsmu artērijā, paaugstinot trombu attīstības risku, kā rezultātā var tikt nosprostoti galvas smadzeņu asinsvadi.

Lai arī regulāras galvassāpes, reiboņi un pasliktināta dzirde ir diezgan izplatīti simptomi, Dzalbs iesaka tomēr sākotnēji vērsties pie otoneirologa.

Foto: RAKUS

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!