Foto: Publicitātes attēls
Pirmie pacienti no Ukrainas ar smagiem un kropļojošiem galvas, roku, kāju un citiem savainojumiem – kopskaitā 21 cietušais, pirmdien, 8. augustā, tika atvesti uz Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu, portālu "Delfi" informēja slimnīcas preses pārstāve.

Ilgtermiņa valsts apmaksātas ārstēšanas un rehabilitācijas programmas ietvaros, vadošo Latvijas slimnīcu un specializēto klīniku mediķi (ārsti), izmantojot inovatīvas operāciju metodes un tehnoloģiju sniegtās iespējas, turpmāk palīdzēs Ukrainas karā cietušajiem cilvēkiem novērst vai mazināt kropļojošo kara ievainojumu sekas.

Sākotnēji pacienti tika stacionēti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, kur viņus sagaidīja multidisciplināra mediķu komanda – dažādu specialitāšu ārsti un aprūpes personāls.

Šiem pacientiem tika veikts vispusīgs veselības stāvokļa skrīnings - dažādi diagnostiskie un laboratoriskie izmeklējumi. Tāpat papildus bija jāpārliecinās par dažādu hospitālo infekciju iespējamo klātbūtni, jo kara apstākļos uzliesmo un strauji izplatās dažādas bīstamo infekciju slimības.

Aleksejs Višņakovs, Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs, norāda: "Jau iepriekš apzinājāmies, ka pacienti ceļā no Ukrainas būs pavadījuši ilgu laiku (aptuveni 18 stundas). Lai šiem pacientiem Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, līdztekus ierastajai pacientu plūsmai, nodrošinātu tikpat raitu pirmreizējo apskati un veiktu arī šo pacientu prioritizēšanas procesu, jau iepriekš vienojāmies par mūsu slimnīcas stacionāru dažādu profilu ārstu iesaisti darbam multidisciplinārā komandā. Tāpat aicinājām uz Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku kolēģus no Traumatoloģijas un Ortopēdijas slimnīcas (TOS), kas būs iesaistīti atsevišķu pacientu turpmākajā ārstēšanas un/vai rehabilitācijas procesā."

Tuvākajā laikā šiem Ukrainas karā smagi cietušajiem pacientiem Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā tiks veiktas sarežģītas rekonstruktīvas ķirurģiskas un mikroķirurģiskas operācijas, kā arī neiroķirurģiskas operācijas – pacientiem, kas guvuši smagus galvaskausa, kakla, ekstremitāšu un mugurkaula savainojumus.

Tāpat tiem pacientiem, kuriem iepriekš veiktas roku vai kāju amputācijas operācijas tiks izgatavotas un pielāgotas protēzes. Jau no pirmās iestāšanās dienas slimnīcā ar katru no šiem pacientiem strādās Rehabilitācijas klīnikas rehabitologi, kas palīdzēs ātrāk veseļoties, uzlabot zaudēto ekstremitāšu funkcionalitāti, atgūt kustību spēju un nākotnē būtiski uzlabot dzīves kvalitāti.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem bija iespēja kādu laiku pirms iepazīties ar pacientiem Ukrainā veikto ārstēšanas un medicīnisko manipulāciju datiem. Lai gan tie nesniedza pilnu priekšstatu par ievainoto un sakropļoto cilvēku veselības stāvokli un viņu veselības problēmām, šie dati bija noderīgi, lai saplānotu un sagatavotos šo pacientu uzņemšanai.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā dažādu medicīnas profilu klīnikās un nodaļās tika sagatavotas atsevišķas palātas, kur potenciāli bija paredzēts ārstēt Ukrainas karā cietušos pacientus. Tas bija svarīgs psiholoģisks un emocionāls aspekts, lai šie smagi cietušie pacienti ārstētos pēc iespējas vienkopus.

Papildina Imants Paeglītis, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs: "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir stratēģiskā NATO sadarbības slimnīca, kur regulāri notiek personāla apmācība – par rīcību dažādu valstiska mēroga katastrofu vai krīžu gadījumos, kad ir apdraudēta cilvēku dzīvība un veselība. Svarīgākais uzdevums – spēt prioritizēt šos pacientus un iespējami ātri sniegt medicīnisko palīdzību. Šie Ukrainas karā cietušie pacienti sniedz mums vērtīgu pieredzi - mācībās gūto zināšanu pielietošanu un saskaņotu multidisciplināras mediķu komandas darbu ikdienas praksē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!