Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

Lai arī padomju vara visus okupācijas gadus čakli centās iznīcināt dažādas liecības par brīvo Latviju un "ulmaņlaikiem", tomēr joprojām laimīgā kārtā atrodas neskaitāmi vēsturiski artefakti par šo laikposmu. Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs ir digitalizējis fotoalbumu ar unikālām bildēm, kas stāsta par latviešu jauniešu delegācijas braucienu uz 1936. gada Berlīnes olimpiskajām spēlēm, kas noritēja nacisma ideoloģizētā gaisotnē.

Neliels kartona albumiņš brūnos vākos ar dekoratīvu rotājumu – divām koka ozolzīlēm – un nelielu, it kā ar zobiem izkostu robu vienā vāka malā. 24 pelēkas kartona lapas, katrā lapaspusē rūpīgi ielīmētas melnbaltas fotogrāfijas, zem katra foto paraksts. Ieraksts pirmajā lapā vēsta: "Savam Augstākajam Vadonim Dr. K. Ulmaņa kungam dziļā pateicībā veltījusi Latviešu jaunatnes reprezentācijas vienība. XI olimpiādē, Berlīnē."

Kā albums nonācis arhīvā, nav zināms, portālam "Delfi" norāda Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva direktore Dace Bušante. Arhīvā glabājas vairāki līdzīgi fotoalbumi ar dāvinājuma ierakstu Kārlim Ulmanim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!