Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) aicina Ķekavas pagasta padomi tuvākajā laikā novērst pieļautos normatīvo aktu pārkāpumus būvniecības jomā, izvērtējot pagasta padomes priekšsēdētāja vietnieka attīstības jautājumos un būvvaldes līdzšinējo darbību, informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.
Situāciju Ķekavas pagastā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs ceturtdien pārrunāja ar pagasta padomes priekšsēdētāju Dzintru Maļinovsku.

"Ķekavai nekavējoties jānovērš pieļautos pārkāpumus. Ar pagasta vadītāju vienojāmies, ka tiks izstrādāts grafiks un tuvākajā laikā nodrošināts būvniecības procesa tiesiskums," norāda Štokenbergs.

Likums "Par pašvaldībām" nosaka pienākumu pašvaldībai nodrošināt savas administratīvās teritorijas būvniecības procesa tiesiskumu. RAPLM, veicot likumā noteikto pašvaldību pārraudzību, secinājusi, ka Ķekavas pagastā ir pieļauti vairāki normatīvo aktu pārkāpumi.

Būtiskākie no tiem ir saistīti ar dzīvojamo māju būvniecību ciematā "Vāverītes". Ķekavas pagasta padomes 2004.gada 20.februārī izdotie saistošie noteikumi, ar kuriem apstiprināts detālplānojums nekustamam īpašumam "Vāverītes", ir apturēti ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra 2005.gada 6.oktobra rīkojumu un ir zaudējuši spēku.

Ķekavas pagasta padome nav izskatījusi jautājumu par šo saistošo noteikumu atcelšanu vai vēršanos Satversmes tiesā, apstrīdot ministra rīkojuma tiesiskumu. Vienlaikus Ķekavas pagasta būvvalde šajā teritorijā 2006.gadā ir izsniegusi 13 būvatļaujas, pārkāpjot Būvniecības likumā noteikto, ka būvniecība var notikt tikai saskaņā ar vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu un detālplānojumu.

Ķekavas pagasta padomes priekšsēdētāja Dz.Maļinovska ir uzdevusi būvvaldei apturēt konkrētā detālplānojuma darbību un būvniecības darbus, taču būvatļauju apturēšanai nepieciešams Ķekavas pagasta padomes lēmums.

Ciemata "Vāverītes" detaļplānojuma izstrādātājs un nekustamo īpašumu īpašnieki savlaicīgi nav informēti par būvniecības darbu apturēšanu, tāpat nav izvērtēti iespējamie zaudējumi privātpersonām un pašvaldības budžetam, kas varētu rasties šādas rīcības rezultātā.

Atbilstoši Ministru kabineta izdotajiem vietējās pašvaldības teritorijas plānošanas noteikumiem Ķekavas pagasta padomei ir jāinformē RAPLM par visiem pašvaldības apstiprinātajiem detālplānojumiem. Neskatoties uz to, ka ministrija aicinājusi pašvaldību ievērot šo normatīvo aktu prasību, Ķekavas pagasta padome nepieciešamo informāciju pilnībā nav sniegusi.

Saskaņā ar RAPLM rīcībā esošo informāciju, Valsts zemes dienestam tika iesniegti 74 Ķekavas pagasta padomes apstiprināti detālplānojumi. No tiem tikai 13 tiesību aktos noteiktajā kārtībā ir iesniegti arī ministrijā, no kuriem astoņi ir izvērtēti un no tiem tikai puse atzīti par tiesiskiem.

Šāda rīcība ir ne tikai nelikumīga, bet arī nedod iespēju ministrijai veikt uzraudzību pār Ķekavas pagasta padomes izstrādāto detālplānojumu atbilstību teritorijas plānošanu regulējošiem normatīvajiem aktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!