Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) aicina republikas pilsētu un novadu pašvaldības to amatpersonām ierobežot savu atalgojumu, informēja ministrijā.

RAPLM valsts sekretāre Laimdota Straujuma nosūtītajā vēstulē atgādina, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, kas stājās spēkā 2010.gada 1.janvārī, ir obligāts arī pašvaldību amatpersonām. Likuma Pārejas noteikumu 9.punktā noteikts, ka pašvaldību amatpersonām (darbiniekiem) mēnešalga, sākot ar šā gada 1.janvāri, nedrīkst pārsniegt Ministru prezidenta mēnešalgu, kas ir 1908 lati. Likuma Pārejas noteikumu 9.punktā arī noteikts, ka pašvaldībām ne vēlāk kā līdz 2010.gada 1.aprīlim jānodrošina amatpersonu (darbinieku) mēnešalgu atbilstība likuma prasībām.

Pašvaldības amatpersonām (darbiniekiem) mēnešalgas apmēru jānosaka tādējādi, lai mēnešalga nepārsniegtu likumā pašvaldības domes priekšsēdētājam noteikto maksimālo mēnešalgu. Ņemot vērā likuma 5.panta pirmās daļas 1.punktā noteikto koeficientu 3,64 un Pārejas noteikumu 7.2.apakšpunktā norādīto valstī strādājošo mēneša vidējās darba samaksas apmēru (471 lats), pašvaldības domes priekšsēdētājam maksimālā mēnešalga 2010.gadā ir 1714 lati. Tātad pēc šā gada 1.aprīļa pašvaldības amatpersonām (darbiniekiem) mēnešalgas apmērs nedrīkst pārsniegt 1714 latus.

Kā informēja RAPLM, pagājušā gada septembrī vidējais atalgojums republikas pilsētu domju priekšsēdētājiem bija 1536,55 lati, novadu vadītājiem - 1131,79 lati.

Atalgojums starp pašvaldībām bija atšķirīgs, piemēram, starp republikas pilsētām vislielākais bija Rīgas domes priekšsēdētāja atalgojums - 2448 lati, mazākais - Ventspils domes priekšsēdētājam - 101,67 lati.

Arī novadu vadītājiem atalgojums atšķīrās – Garkalnes novada vadītājam piemēram, vidējais atalgojums bija 2125,51 lati, Stopiņu novada vadītājam – 2284,80 lati, bet Rūjienas novada vadītāja atalgojums bija 361,15 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!