Premjera Valda Dombrovska (JL) sasauktā ministru un valsts sekretāru sanāksme ceturtdien vienojusies, ka Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM) reorganizēs, tās funkcijas sadalot starp vairākām ministrijām, informē valdības Komunikācijas departaments.

Foto galerija

Vienlaikus premjers atbildīgajiem ierēdņiem uzdeva līdz nākamajai sanāksmei izstrādāt konkrētu redzējumu un aprēķinus par reorganizācijas rezultātā gūtajiem izdevumu ietaupījumiem uz atbalsta funkciju un administratīvā aparāta samazināšanas, kā arī telpu ekonomijas rēķina.

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka galvenais uzdevums, kas jāizpilda reorganizācijas rezultātā, ir funkciju optimizācija un kvalitātes paaugstināšana. Galvenie jautājumi, par kuru pārdali jāvienojas gan profesionāli, gan politiski, ir telpiskās plānošanas un pašvaldību lietas, stratēģiskā plānošana un e – lietas.

Sanāksmē piedalījās vides, satiksmes un ekonomikas ministrs un Finanšu, Iekšlietu, Ekonomikas, Vides, Satiksmes ministrijas un RAPLM valsts sekretāri.

Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrijā izveidotā darba grupa piedāvā divus RAPLM reorganizācijas modeļus – nodot tās funkcijas vienai valsts iestādei – Ekonomikas vai Vides ministrijai, vai arī sadalīt vairākām ministrijām.

Pirmais no modeļiem paredzēja atsevišķas funkcijas nodot arī Finanšu ministrijas kompetencē, piemēram, pašvaldību pieprasījumus līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas darbības analīzi, tomēr lielāko daļu RALM darbu uzticēt vienai ministrijai, kas varētu būt Ekonomikas vai Vides ministrija.

Savukārt otrs modelis paredz, ka zemes politiku, telpisko plānošanu, valsts stratēģisko plānošanu, pašvaldību pārraudzību un attīstību, e-pārvaldi un Eiropas Savienības fondu apguvi varētu nodot Ekonomikas, Vides, Iekšlietu un Finanšu ministrijai un Valsts kancelejai.

Darba grupas vadītājs Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce iepriekš atzina, ka lielāks ietaupījums būs, ja valdība izvēlēsies modeli, kad RAPLM funkcijas atdod vienai ministrijai.

Jau vēstīts, ka par RAPLM likvidāciju vienojās valdošā koalīcija un vēlāk šo lēmumu apstiprināja mazākumā nonākušās Dombrovska valdības sarunās ar opozīcijā esošo LPP/LC. Savukārt par lielāku ministriju skaita samazināšanu Dombrovskis sola diskutēt pēc rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!