Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) gatavojas apturēt Rīgas domes saistošo noteikumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu darbību, jo noteikumos ietvertās normas var būtiski ierobežot gan galvaspilsētas iedzīvotāju, gan atkritumu apsaimniekošanas jomā darbojošos uzņēmumu tiesības.
Saistošajos noteikumos ietvertais regulējums, pēc RAPLM ieskatiem, var būtiski ierobežot tirgus dalībnieku, kas darbojas atkritumu apsaimniekošanas jomā, tiesības. Piemēram, Rīgas dome ar noteikumiem administratīvā kārtā paredzējusi lauzt iepriekš noslēgtos līgumus ar komersantiem par atkritumu savākšanu, lai gan tas būtu civiltiesiskā kārtībā regulējams jautājums.

Tāpat noteikumi ierobežo Rīgas iedzīvotāju un galvaspilsētā darbojošos uzņēmumu tiesības izvēlēties servisa un maksas ziņā atbilstošāko atkritumu apsaimniekotāju. Saskaņā ar noteikumiem maksu par atkritumu savākšanu paredzēts noteikt atbilstoši savākto atkritumu daudzumam, taču nav paredzēts, kā tiks noteikts no konkrētā maksātāja savākto atkritumu daudzums.

Izvērtējot Rīgas domes 3.jūlijā apstiprinātos saistošos noteikumus, RAPLM konstatēja, ka tie uzskatāmi par prettiesiskiem un aicināja galvaspilsētas domi noteikumus pārskatīt. Neņemot vērā ministrijas atzinumā norādīto, noteikumi publicēti oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un līdz ar to stājušies spēkā. Atbildot uz RAPLM vairākkārtīgiem aicinājumiem informēt par turpmāko rīcību, lai pilnveidotu saistošos noteikumus, Rīgas dome atzina, ka "augstu novērtēja ministrijas darbu saistošo noteikumu izvērtēšanā un piekrīt strādāt pie saistošo noteikumu uzlabošanas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!