Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ierosina izstrādāt jaunu Aizsargjoslu likuma projektu, kas darbotos kā "jumta likums" un regulētu visām aizsargjoslām būtiskus un vienādi regulējamus jautājumus, informēja ministrijā.
Savukārt atšķirīgi nosakāmus jautājumus noteiktu nozares likumi, piemēram, Vides aizsardzības likums vai Enerģētikas likums. Atkarībā no nozares specifikas iespējams likumā paredzēt pilnvarojumu Ministru kabinetam izdot attiecīgus noteikumus.

Jaunveidojamais Aizsargjoslu likums noteiks visām aizsargjoslām kopīgos jautājumus: aizsargjoslu definīciju, aizsargjoslu veidu un aizsargjoslu uzskaitījumu, aizsargjoslu noteikšanas un spēkā stāšanās pamatprincipus, atlīdzības par īpašuma tiesību aprobežojumiem noteikšanas pamatprincipus. Attiecīgajā nozares likumā un uz tā pamata izdotajos Ministru kabineta noteikumos tiks noteikti jautājumi par attiecīgās aizsargjoslas platumu, aprobežojumiem un uzvedības noteikumiem aizsargjoslās.

Aizsargjoslu likumā ietvertās normas integrējot nozaru normatīvajos aktos, ministrijām būs jāizvērtē patlaban noteikto aprobežojumu samērīgums, konkrētā aprobežojuma nepieciešamība, lai sasniegtu mērķi, kura dēļ ir izveidota aizsargjosla, aprobežojuma piemērotība attiecīgā mērķa sasniegšanai, kā arī tas, vai mērķi nav iespējams sasniegt ar citiem līdzekļiem, kas mazāk ierobežo konkrētā nekustamā īpašuma īpašnieka intereses.

Aizsargjoslu likumā netiks noteiktas normas, kas tieši nav saistītas ar aizsargjoslām, piemēram, par ciemu robežu noteikšanu.

RAPLM uzskata, ka pēc jaunā likuma pieņemšanas ar aizsargjoslām saistītās normas būs vieglāk piemērojamas, novēršot normu dublēšanos, izslēdzot normas, kuras nav iespējams piemērot, kā arī veidojot likuma tekstu tā, lai to nevarētu pārprast.

Tiks atvieglota nepieciešamo grozījumu izdarīšana ar aizsargjoslām saistītajos normatīvajos aktos, tādējādi samazinot grozījumu izstrādē un virzībā iesaistīto institūciju resursu patēriņu.

Tiks arī skaidri noteikta procedūra aizsargjoslu izveidošanai, tostarp jautājumi, kas saistīti ar aizsargjoslu noteikšanu, to ierakstīšanu zemesgrāmatās, aizsargjoslu sasaisti ar teritorijas plānojumiem.

Tiks noteikta vienota kārtība atlīdzības noteikšanai par īpašuma tiesību aprobežojumiem aizsargjoslā.

RAPLM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā vides ministram, kultūras ministram, satiksmes ministram, zemkopības ministram, ekonomikas ministram, aizsardzības ministram, tieslietu ministram un veselības ministram tiek piedāvāts līdz 2010.gada 31.decembrim iesniegt Ministru kabinetā informatīvos ziņojumus par viņu atbildībā esošajām aizsargjoslām, to noteikšanas lietderību un aprobežojumu samērīgumu, kā arī priekšlikumus viņu kompetencē esošās Aizsargjoslu likuma normas integrēt citos normatīvajos aktos.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram līdz 2011.gada 31.decembrim būtu jāiesniedz Ministru kabinetā Aizsargjoslu likuma projekts.

Vides ministram, kultūras ministram, satiksmes ministram, zemkopības ministram, ekonomikas ministram, aizsardzības ministram, tieslietu ministram un veselības ministram līdz 2012.gada 31.decembrim būs jāiesniedz Ministru kabinetā likumprojekti, kuros integrētas spēkā esošā Aizsargjoslu likuma normas. Šie likumprojekti Ministru kabineta sēdē būtu izskatāmi vienlaikus.

Kaut arī informatīvais ziņojums bija jāgatavo RAPLM kopīgi ar Vides, Ekonomikas, Tieslietu un Zemkopības ministriju, darba procesā tā autori saskārušies ar minēto ministriju neieinteresētību papildus darba veikšanā. Pamatarguments šādai nostājai esot gan pašreizējā ministriju pārstrukturizācija un štatu samazināšana, gan nevēlēšanās mainīt esošo, kaut arī par sliktu atzīto, sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!