Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija(RAPLM) ir izskatījusi Rīgas domes lēmumu paaugstināt tarifa likmes par maksas autostāvvietu lietošanu un nolēmusi lūgt ekonomiski pamatot šo tarifu kāpumu, informēja RAPLM Komunikācijas departamentā.
RAPLM lūdz Rīgas domi paskaidrot minēto grozījumu nepieciešamību, to atbilstību saistošo noteikumu mērķim un ekonomisko pamatojumu autostāvvietu lietošanas tarifa likmes palielināšanai, kā arī maksas noteikšanai par iedzīvotāja kartes izsniegšanu.

Kamēr ministrijas rīcībā nav informācijas, kas pamato saistošo noteikumu grozījumus, ministrijai nav iespējams šos saistošos noteikumus reģistrēt.

RAPLM šī gada 24.janvāra vēstulē Rīgas domei norādīja uz nepieciešamību noteikt "Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumos" rezervētas autostāvvietas izveidošanas kritērijus un kārtību. Līdz ar to, RAPLM lūdz informēt par izteikto norādījumu izvērtēšanas rezultātiem un veiktajām darbībām situācijas sakārtošanai.

Rīgas dome saistošajos noteikumos norādījusi, ka noteikumi izdoti, lai uzlabotu satiksmes plūsmu Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Tāpēc veicot grozījumus saistošajos noteikumos, jāvadās no šo noteikumu mērķa, jāievēro arī likumu "Par pašvaldībām", kurā ir noteikts, ka domes lēmumiem jābūt maksimāli lietderīgiem, kā arī jāievēro pašvaldības pienākumu darboties iedzīvotāju interesēs.

Jau ziņots, ka Rīgas dome februāra beigās nolēma palielināt maksu par autotransporta novietošanu pašvaldības autostāvvietās, turklāt par stāvvietām būs jāmaksā arī sestdienās.

Maksas autostāvvietas lietotājam par maksas autostāvvietas lietošanu darba dienās no pulksten 8 līdz 20 un sestdienās no pulksten 9 līdz 17 ir jāmaksā atbilstoši attiecīgajā zonā noteiktajai stundas tarifa likmei.

Par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu būs jāmaksā 1,4 latus, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu – divus latus stundā – teritorijā, kuru ierobežo Kr.Valdemāra iela, Kalpaka bulvāris, Merķeļa iela, Marijas iela, 13.Janvāra iela (izņemot 11.Novembra krastmalu).

Teritorijā, kuru ierobežo Eksporta iela, Hanzas iela, Pulkveža Brieža iela, Dzirnavu iela, Kr.Valdemāra iela, Lāčplēša iela, Marijas iela par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu būs jāmaksā viens lats, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu –1,6 latus stundā.

Teritorijā, kuru ierobežo Hanzas iela, Kr.Valdemāra iela, A.Briāna iela, Tallinas iela, A.Čaka iela, Matīsa iela, Valmieras iela, Satekles iela, Dzirnavu iela, Puškina iela, Krasta iela, 11.Novembra krastmala par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu būs jāmaksā 0,8 latus, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu –1,2 latus stundā.

Pārējā Rīgas pilsētas teritorijā par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu būs jāmaksā 0,6 lati, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu –0,8 lati stundā.

Mēneša abonementa maksa par tiesībām lietot pārvaldnieka pārvaldībā esošu maksas autostāvvietu ir 150 lati ar PVN, bet iedzīvotājiem, kuru deklarētā dzīvesvieta atrodas tā ielas posmā, kurā ir izveidota maksas autostāvvieta ar nosacījumu, ka šī adrese sakrīt ar transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā minēto adresi, ir tiesības iegādāties iedzīvotāja karti ar ievērojamu atlaidi.

Teritorijā, kuru ierobežo Kr.Valdemāra iela, Kalpaka bulvāris, Merķeļa iela, Marijas iela, 13.Janvāra iela (izņemot 11.Novembra krastmalu) šāda mēneša karte maksās 50 latus. Teritorijā, kuru ierobežo Eksporta iela, Hanzas iela, Pulkveža brieža iela, Dzirnavu iela, Kr.Valdemāra iela, Lācplēša iela, Marijas iela šāda akrte maksās 40 latus, teritorijā, kuru ierobežo Hanzas iela, Kr.Valdemāra iela, A.Briāna iela, Tallinas iela, A.Čaka iela, Matīsa iela, Valmieras iela, Satekles iela, Dzirnavu iela, Puškina iela, Krasta iela, 11.Novembra krastmala – 30 latus, bet pārējā Rīgas pilsētas teritorijā – 20 latus.

Personu tiesības lietot maksas autostāvvietu atbilstoši saistošajiem noteikumiem apliecinās iedzīvotāja karte, kuru būs jānovieto redzamā vietā – kreisajā pusē uz transportlīdzekļa priekšējā paneļa.

Grozījumi tika nosūtīti izvērtēšanai Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrijai, un var stāties spēkā tikai pēc ministrijas pozitīva atzinuma saņemšanas un grozījumu publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!