Foto: LETA

Līdz maijā paredzētajam NATO samitam Čikāgā vai arī tā laikā varētu tikt rasts ilgtermiņa risinājums Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijai, piektdien Rīgā Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam solījis NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Prezidents pēc tikšanās žurnālistiem pauda cerību, ka gaisa telpas uzraudzības jautājums tiks atrisināts vēl līdz Čikāgas samitam, kā arī pauda pārliecību, ka iznākums būs Baltijas valstīm pozitīvs.

Bērziņš pastāstīja, ka ar Rasmusenu pārrunāta arī situācijas attīstība Afganistānā pēc 2014.gada un Latvijas dalība tajā, kā arī Ziemeļu transporta koridors.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs atzina, ka viņam ir prieks atgriezties Rīgā, un viņš jūtas pagodināts, ka šoreiz to dara dienās, kad Latvija piemin pirms 21 gada notikušajās barikādēs cīnoties par brīvību kritušos. "Jūs zināt, ka brīvība nenāk viegli, jo jūsu tauta par to ir cīnījusies daudzreiz," sacīja Rasmusens, uzsverot, ka brīvība ir arī viena no NATO alianses pamatvērtībām.

Viņš norādīja, ka Latvijas brīvību katru dienu sargā NATO gaisa spēki, un pauda apņēmību panākt, lai gaisa patrulēšanas misija Baltijas valstīs turpinātos neierobežotu laiku. ""Esmu drošs, ka Latvijas karogs tikpat lepni kā te, pie Rīgas pils, arī turpmāk plīvos pie NATO galvenās ēkas līdzās citu dalībvalstu karogiem," sacīja Rasmusens.

Viņš arī uzteica Latviju kā uzticamu partneri Afganistānā. "Šis darbs ne vienmēr ir viegls, jo tas prasa nepārtrauktu uzmanību, darbu un drosmi," sacīja Rasmusens, norādot, ka NATO un Afganistānas tautai ir vienots mērķis – Afganistāna, kas pati ir atbildīga par savu drošību.

Jau vēstīts, ka 2014.gadā beidzas NATO misijas termiņš Baltijas gaisa telpas patrulēšanai, un ir uzsāktas sarunas par tās pagarināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!