Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs aicina Valsts prezidentu Valdi Zatleru turpmāk "atturēties lietot tādus apgalvojumus, kuri daudziem liek noprast (pārprast), ka Latvijas Republikas okupācijas nav bijis un līdz ar okupācijas karaspēka izvešanu esot novērstas okupācijas sekas", informē apvienība.

Rasnačs vēstulē prezidentam norāda, ka jēdzieni "okupācija" un "okupants" ir juridiski korekti un atbilst starptautisko tiesību normām. Deputāts atsaucas uz 1949.gada 12. augusta Ženēvas konvenciju par civiliedzīvotāju aizsardzību kara laikā, kurā noteikts: "Okupētāja valsts nedrīkst deportēt vai pārvietot daļu tās civiliedzīvotāju uz teritoriju, ko tā okupējusi".

"PSRS, kas 1940. gada 17. jūnijā un pēc tam – 1944. gada rudenī atkārtoti bija okupējusi Latvijas Republiku, turpmākajos gados līdz LR neatkarības atjaunošanai iepludināja (pārvietoja) Latvijas teritorijā simtiem tūkstošus civilpersonu un daudzus desmitus tūkstošus militārpersonu. Šīs personas juridiski korekti būtu apzīmēt par "okupācijas rezultātā ieceļojušām civilpersonām un viņu tiesiskajiem pēcnācējiem. Ar jēdzieniem "okupants" un "civilokupants" Trešās atmodas laikā un vēlākajos gados apzīmēja šīs militārpersonas un civilpersonas un viņu tiesiskos pēcnācējus," norāda Rasnačs.

Deputāts arī uzskata, ka "minētajiem cilvēkiem nevajadzētu apvainoties par šādu apzīmējumu, jo tas juridiskajā aspektā lielāko daļu no viņiem pieskaita Molotova – Ribentropa pakta upuru skaitam". "Krievijas Federācijai, kas starptautiski atzīta par okupētājvalsts PSRS mantinieci, būtu jāatlīdzina Latvijai tās okupācijas rezultātā nodarītais kaitējums," uzskata deputāts.

Zatlers laikrakstā "Telegraf" izteicās, ka Latvijas sabiedrībai vajadzētu atteikties no vārda "okupants" lietošanas, jo Latvijas okupācija esot beigusies ar Krievijas karaspēka izvešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!