Foto: LETA

28 deputātiem balsojot "par" un 31 deputātam balsojot "pret", Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijas rosināto tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) demisiju.

Savukārt 24 tautas kalpi balsojumā atturējās.

Pret Rasnača demisiju balsoja koalīcijas pārstāvji - viņa paša pārstāvētās NA deputāti un arī Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji, savukārt "par" balsoja demisijas pieprasītājas - partijas "Saskaņa" deputāti, kā arī Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji. Partijas "Vienotība" un "No sirds Latvijai" deputāti, kā arī deputāts Kārlis Seržants (ZZS) balsojumā atturējās.

Deputāts Andrejs Elksniņš (S), skaidrojot demisijas pieprasījumu, atgādināja par Liepājas tiesas lēmumu, kur divi liepājnieki par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo pret viņas gribu tika sodīti ar piespiedu darbu.

"Tieslietu ministrija konkrētajos apstākļos nogulēja visu, kas bija iespējams," viņš teica, norādot, ka Saeimas Juridiskā komisija pirmā sāka skaidrot notikuma apstākļus.

Elksniņš arī atgādināja gadījumu, kad publiski pieejamos Uzņēmuma reģistra (UR) datos tika iekļauta informācija par no seksuālas vardarbības Liepājā cietušo meitenīti, un šajā situācijā ministrs esot izvairījies no atbildības.

Rasnačs, uzrunājot Saeimu, klāstīja, ka opozīcija demokrātiskā valstī ir labs instruments, lai norādītu uz valdības darbības trūkumiem, taču šoreiz diemžēl viņam esot jāaicina demisijas prasījuma autorus būt korektiem, minot faktus un būt korektiem, atstāstot citu cilvēku teikto.

Rasnačs uzrunā uzskaitīja paveikto, tostarp tiesu sistēmas reformu, saziņu ar sabiedrību, likumdošanas kvalitāti, bērnu tiesību aizsardzību u.c.

Ministrs vērsa uzmanību arī uz Saeimas konceptuāli atbalstītajiem likumu grozījumiem, lai pilnveidotu krimināltiesisko regulējumu cīņai pret dzimumnoziegumiem un uzlabotu seksuālajā vardarbībā cietušo aizsardzību.

Vērtējot pedofilu ķīmisko kastrāciju, Rasnačs norādīja, ka Igaunijā četru gadu laikā tā īstenota vien divos gadījumos. Taču viņš piekrīt, ka par šo jautājumu varētu attīstīt diskusiju.

Savukārt tas, ka palielinās izskanējušo pedofilijas gadījumu skaits esot rezultāts tam, ka iedzīvotāji vairāk uzticas valstij un ziņo par šādiem gadījumiem, uzsvēra Rasnačs.

"Lielākā daļa no šajā ziņojumā minētā ir veikta jau pirms Rasnača darba uzsākšanas," vērtēja Elksniņš, norādot, ka Rasnačs piesavinājies citu cilvēku nopelnus.

Jau vēstīts, ka Rasnača demisiju prasīja opozīcijā esošā "Saskaņa", pamatojot to ar ministra nespēju nodrošināt kontroli tieslietu sistēmu.

"Mītu par kārtību Latvijas tieslietu sistēmā ir kliedējuši pēdējā laika notikumi bērnu tiesību aizsardzības jomā. Atbildīgais par nozari tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs nespēj nodrošināt kontroli pār nozari un viņš ir jāatlaiž," norādīja deputāts Andrejs Elksniņš (S).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!