Foto: PantherMedia/Scanpix

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) sadarbībā ar Tieslietu ministriju atrada nepieciešamo finansējumu 40 000 eiro apmērā bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) informācijas un dokumentu sistematizācijai un digitalizācijai.

Kā informēja SAB, tostarp šie līdzekļi rasti programmas "Delta" digitalizēšanai. Pārdalot 2016.gadā uzsāktajam neatliekamajam pasākumam paredzēto finansējumu, minētajam mērķim ir piešķirti 40 000 eiro.

Digitalizētos dokumentus būs iespējams izmantot bijušās VDK zinātniskās izpētes komisijas darbam. Ir plānots, ka digitalizāciju varētu paveikt pusgada laikā.

Par to vakar lēma valdība.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē iezīmējās sadarbības iespējas starp SAB un bijušās VDK zinātniskās izpētes komisijas pārstāvjiem SAB atbildībā esošo dokumentu izpētē.

Sadarbība bija nepieciešama, lai, no vienas puses, ievērotu dokumentu ierobežotās pieejamības statusu, uz ko norāda SAB, un, no otras puses, lai VDK izpētes komisija varētu veikt tai uzticēto zinātnisko darbību.

SAB direktors Jānis Maizītis Saeimā skaidroja, ka pētniekiem ir jāiegūst pielaide valsts noslēpumam un tad viņi varēs ierasties Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā var iepazīties ar tiem materiāliem, kuri ir pieejami saskaņā ar likumu. Tomēr pētniekiem netiks rādīta VDK kartotēka, jo tā nav publiski pieejama.

VDK zinātniskās komisijas vadītājs Kārlis Kangeris žurnālistiem vēlāk pauda, ka mēģinās izmantot SAB piedāvātās sadarbības iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!