Foto: AFP/Scanpix

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā sākta pārbaude par pacienta izrakstīšanas veidu no slimnīcas, kuru tur bija nogādājusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu brigāde, trešdien vēsta Latvijas Televīzijas "Dienas ziņas".

Pacientu viņa tuvinieki, kuri bija atbraukuši viņam pretī, atraduši ratiņkrēslā izstumtu ārpus slimnīcas un viņa roku vēnās bijušas atstātas zāļu sistēmas adatas. Dienu vēlāk pacients miris.

Par notikušo trauksmi sociālajos tīklos cēla Latvijas Romas katoļu baznīcas garīdznieks Ilmārs Tolstovs, kurš LTV sacīja, ka slimnīcā nogādāts viņa kolēģis – 87 gadus vecais priesteris Gregors Ķibulis. Tuvinieku rūgtumu par notikušo slimnīcā un tam sekojošo viņu radinieka nāvi pie Ķibuļa kapa kopiņas uzklausījuši bērinieki, un Tolstovs lūdzis viņa piederīgajiem uzrakstīt par notikušo un viņu rakstīto publicējis savā blogā.

Ķibuļa piederīgie, kuri vēlējušies palikt anonīmi, izklāsta jūlija izskaņā notikušo un to, kā priesteris slimnīcā nokļuvis, raksturo tur novēroto slimnīcas darbinieku attieksmi un neslēpj, ka garīdznieks spēcīgas sāpes jutis arī pēc izrakstīšanas no slimnīcas, kad nogādāts mājvietā. Izsaukta ātrā palīdzība, bet pēc brīža izrādījies, ka viņš miris.

Slimnīcas Neatliekamās medicīnas centra atbildīgā ārste Aļona Prutkova LTV sacīja, ka slimnīcai tagad jāpārskata video novērošanas kameru ieraksti, lai noskaidrotu, kā pacients viens varējis atrasties pie slimnīcas, jo bezpalīdzīgā stāvoklī esošus pacientus personāls vienus nepametot.

LTV atzīmē, ka slimnīcā tiekot paturēts viens no trim ar "ātrajiem" ievests slimnieks un tikai tad, ja viņam ir dzīvībai bīstams akūts stāvoklis. Priesterim tāds neesot bijis. Tuvinieki gan raksta, ka viņam pēc atgriešanās mājās bijušas spēcīgas sāpes.

Prutkova LTV atzina, ka sirmgalvja nāvi nesaista ar aprūpi Stradiņa slimnīcā.

Savukārt NMPD skaidrots, ka "ātrās palīdzības" brigādes rīcība bijusi atbilstoša pacienta veselības stāvoklim un mediķu iespējām palīdzēt šādās situācijās, ziņo LTV.

Kā vēsta LTV raidījums "Panorāma", slimnīcā tikuši pārbaudīti videonovērošanas kameru ieraksti un tajos redzams, ka slimais priesteris ratiņkrēslā nevienu brīdi nav atradies viens pats, LTV apgalvoja slimnīcas pārstāve Evija Mileiko.

Pēc izrakstīšanas slimnīcas darbinieks slimnieku ratiņkrēslā izvedis laukā no telpām svaigā gaisā. Pēc dažu minūšu gaidīšanas piebraucis tuvinieku auto, kurā pacients iesēdināts.

Arī visi katetri no pacienta rokām bijuši izņemti, liecinot medicīniskā dokumentācija.

Slimnīca esot gatava atbildēt uz visiem piederīgo jautājumiem, ja saņemšot oficiālu iesniegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!